σημαια

ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική-Το καλύτερο δώρο για παιδιά με μεγάλα ή πεταχτά αυτιά

extra_toc

 

 

  Το καλύτερο δώρο για παιδιά με μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά είναι για τους ειδικούς η ωτοπλαστική, καθώς τους ανεβάζει κατακόρυφα την ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση, ενώ ταυτόχρονα πλημμυρίζει με χαμόγελο τα πρόσωπα τους.

  «Πράγματι οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ο κατάλληλος χρόνος για μια τόσο απλή και ταυτόχρονα αποτελεσματική επέμβαση, η οποία διαμορφώνει την εικόνα του παιδιού για όλη του τη ζωή» τονίζει ο πλαστικός χειρουργός κ. Άρης Νταμάγκας, διευθυντής στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. 

  Σύμφωνα με τους ειδικούς  οι ανησυχίες για την εξωτερική εμφάνιση μπορεί να γίνουν εξαιρετικά έντονες κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, επειδή η αυτοεκτίμηση σε αυτή την ηλικία είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την εικόνα του σώματος. Οποιοδήποτε σωματικό χαρακτηριστικό των παιδιών γίνεται στόχος ανεπιθύμητης προσοχής – ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου - προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό αφορά το πρόσωπο και είναι δύσκολο να καλυφθεί, όπως είναι τα μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά.  

  Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα και ξέρουν πότε γίνονται αποδεκτά και πότε απορρίπτονται. Μπορούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη ικανότητα κοινωνικοποίησης και συνεργασίας, αλλά όταν απορρίπτονται ενδέχεται να αναπτύξουν αρνητικές συμπεριφορές, κάτι που μπορεί να επηρεάσει και την ενήλικη ζωή τους (ντροπαλότητα, εσωστρέφεια, παθητικότητα, παραίτηση). 

  Η έλλειψη διακριτικότητας που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία, δημιουργεί προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον για τα μικρά παιδιά που έχουν μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά, αφού αποκλείονται από ενδοσχολικές δραστηριότητες, «γίνονται θύματα» αρνητικών σχολίων από τους συνομηλίκους τους (συχνά ακούνε ψευδώνυμα και όχι το όνομά τους) ή ακόμη και ενδοσχολικής βίας (bullying).

  «Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι, να μην μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα και να βιώνουν συναισθηματική αστάθεια, χαμηλή αυτό-εκτίμηση, αίσθημα ανεπάρκειας ή μειονεξίας, με συνέπεια κακές επιδόσεις στο σχολείο» τονίζει ο κ Νταμάγκας.

  Την ψυχοφθόρα αυτή κατάσταση βιώνουν και οι γονείς, οι οποίοι αναφέρουν ότι το παιδί τους παραπονιέται με φράσεις όπως «δε θέλω να πάω σχολείο», «δε θέλω να διαβάσω», ότι «είναι φοβισμένο και λυπημένο», «είναι αφηρημένο και απρόσεκτο στο σπίτι», «μπλέκεται σε καβγάδες στο σχολείο εξαιτίας των πειραγμάτων», «κλαίει μπροστά στον καθρέφτη», «είναι ακατάστατο», «είναι ντροπαλό», «τρώει υπερβολικά και είναι αγχωμένο».

  Μόνιμη Λύση στο Πρόβλημα Εμφάνισης
  Τέλος στο σοβαρό αυτό πρόβλημα βάζει η ωτοπλαστική, η οποία μπορεί να γίνει ακόμη και από την ηλικία των πέντε χρόνων, για να μη προλάβουν τα παιδιά να νιώσουν αρνητικά συναισθήματα ή να βιώσουν το στιγματισμό στο σχολείο. 

  «Με την ωτοπλαστική ο πλαστικός χειρουργός επαναδιαμορφώνει τα «πεταχτά» αυτιά, τόσο στο σχήμα όσο και στο μέγεθος» διευκρινίζει ο κ. Νταμάγκας και καταλήγει πως «η ωτοπλαστική είναι η 9η πιο συχνή επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής με περίπου 170.000 επεμβάσεις παγκοσμίως. Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ISAPS, γίνονται περίπου 2400 επεμβάσεις κάθε χρόνο».

  Σύμφωνα με τους επιστήμονες αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός πρόκλησης κατά την εμβρυική ζωή, τα αίτια είναι συνήθως  κληρονομικά, ενώ η συχνότητα αφορά εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια.

  Η επέμβαση, γίνεται με γενική αναισθησία μέχρι 14χρόνων και τοπική στις μεγαλύτερες ηλικίες, συνήθως διαρκεί από 45 μέχρι 90 λεπτά καιπραγματοποιείται μετά την συμπλήρωση των πέντε χρόνων, οπότε έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του πτερυγίου κατά 85%-90%.
Την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση το παιδί επιστρέφει σπίτι του, στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 3-5 ημέρες και στα δυναμικά σπορ σε 4-5 εβδομάδες.

 Μετά την επέμβαση παρατηρείται παροδική ήπια ευαισθησία, που υποχωρεί με απλά παυσίπονα, ελαφρό πρήξιμο, ελάχιστες εκχυμώσεις που εξαφανίζονται σύντομα. Η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ μικρή. Το αιμάτωμα και η φλεγμονή αντιμετωπίζονται εύκολα με συντηρητικό τρόπο.

  Πολλαπλά τα Οφέλη των παιδιών
  Μετά την πραγματοποίηση της ωτοπλαστικής τα περισσότερα από τα παράπονα των παιδιών εξαφανίζονται, κάτι που επιφέρει βελτίωση τόσο στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον τους. 
  Η βελτίωση της εικόνας του προσώπου μετά την ωτοπλαστική έχει πολλαπλά οφέλη, αφού μειώνει:
  - Tο άγχος
  - Tην ανασφάλεια του παιδιού,
  - Tη δυσκολία του στη σκέψη και τα προβλήματα προσοχής
  - Tην επιθετική του συμπεριφορά,

  Παράλληλα αυξάνει:
  - Τη ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση, την ηρεμία, τη χαρά, τον ενθουσιασμό, τη δημιουργικότητα
  - Tις σχολικές του επιδόσεις
  - Τη διάθεση για ομαδικά παιχνίδια ή δραστηριότητες που δεν είχε πριν (αθλοπαιδιές, χορός),
  - Την ευχαρίστηση (αφού μπορεί να χτενίσει ή να κόψει τα μαλλιά του σύμφωνα με τις επιθυμίες του).

Search