σημαια

ρινοπλαστική

Διόρθωση αποτυχημένης ρινοπλαστικής

extra_toc

   Η λύση για την αποκατάσταση της αποτυχημένης ρινοπλαστικής

   Η διόρθωση μιας αποτυχημένης ρινοπλαστικής απασχολεί και ταλαιπωρεί κάποια άτομα που υποβλήθηκαν σε πλαστική για να βελτιώσουν τη μύτη τους. Δεδομένου ότι η ρινοπλαστική συνιστά μια από τις πιο απαιτητικές επεμβάσεις, από χειρουργικής άποψης, οι ενδιαφερόμενοι ας έχουν υπόψη τους ότι η επιλογή του έμπειρου πλαστικού χειρουργού είναι καίριας σημασίας, τόσο για την πρωτογενή ρινοπλαστική (που πραγματοποιείται για πρώτη φορά) προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα, όσο και για την επιτυχία της δευτερογενούς (διορθωτικής) ρινοπλαστικής.

    Τα χαρακτηριστικά της αποτυχημένης ρινοπλαστικής

   Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά της μη επιτυχημένης ρινοπλαστικής; Στην καλύτερη περίπτωση είναι μια βελτιωμένη αισθητικά μύτη, που φαίνεται όμως χειρουργημένη και τεχνητή: δηλαδή ένα τυποποιημένο και αφύσικο αισθητικό αποτέλεσμα, που αποτυγχάνει να αναδείξει το πρόσωπο των υποβληθέντων. Στη χειρότερη –και πιο συνηθισμένη- περίπτωση μια κακή ρινοπλαστική μπορεί να αφήσει άλυτα -αλλά και να δημιουργήσει- προβλήματα, επιδεινωμένη αντί για βελτιωμένη αναπνοή και μερικά από τα παρακάτω στίγματα:

    -  ατέλεια στη ράχη

    -  ασυμμετρία στις πλάγιες γραμμές της ράχης

    -  διάφορες δυσμορφίες στο ακρορρίνιο

    Το πλεονέκτημα της nasal memory surgery

   Η τεχνική πλαστική ρινικής μνήμης (nasal memory surgery) που εφαρμόζω, όχι μόνο ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί επαναληπτική επέμβαση μετά από την πραγματοποίηση ρινοπλαστικής, αλλά μπορεί, επίσης, να διορθώσει προβλήματα που άφησαν προηγούμενες αποτυχημένες ρινοπλαστικές. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ότι αφαιρείται η ελάχιστα απαραίτητη ποσότητα του πολύτιμου ιστού της μύτης και η επαναδιαμόρφωση του υπόλοιπου πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένων μικροσκοπικών ραμμάτων, τα οποία τοποθετούνται σε σημεία-κλειδιά, δίνοντας τη δυνατότητα στη μνήμη του χόνδρου να επαναπροσδιοριστεί και προσφέροντας ένα απόλυτα φυσικό, εξατομικευμένο και προβλέψιμο αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται, παράλληλα, η απόλυτη λειτουργικότητα της μύτης, γιατί με τις εξεζητημένες αφαιρέσεις ιστών του παρελθόντος προέκυπταν μετεγχειρητικά προβλήματα αναπνοής.

   Η αποκατάσταση της αποτυχημένης ρινοπλαστικής

   Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα έχει γίνει μόνο στο ακρορρίνιο χωρίς να χαλάσει η ανατομία του, η αποκατάσταση μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση ραμμάτων. Αν η «κακοποίηση» που έχει υποστεί η μύτη είναι πιο εκτεταμένη, η αποκατάσταση πραγματοποιείται με τη χρήση μοσχευμάτων. Η λήψη των μοσχευμάτων γίνεται από το διάφραγμα, ενώ -σε περιπτώσεις που έχει υποστεί κάκωση και αυτό- δότριες περιοχές αποτελούν η κόγχη του πτερυγίου του αυτιού (μέσω μιας μικρής τομής πίσω από το αυτί που δεν αφήνει κανένα σημάδι) ή σε πιο εξεζητημένες -αλλά υπαρκτές- περιπτώσεις λαμβάνεται τμήμα χόνδρου από τα πλευρά.

   Η βίωση της αποτυχίας και της αποκατάστασης από τους υποβληθέντες

   Επειδή η μύτη είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να κρυφτεί, η αποτυχημένη ρινοπλαστική κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των υποβληθέντων, «κλέβοντας» την ποιότητα ζωής τους και προκαλώντας τους αρνητικά συναισθήματα. Ενώ προεγχειρητικά πίστευαν ότι θα απαλλαχτούν από ένα πρόβλημα που τους προκαλούσε δυσαρέσκεια, είναι αναγκασμένοι να ζουν την επανάληψη ή μεγέθυνση μιας κατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα -δεδομένου ότι η επαναληπτική ρινοπλαστική προγραμματίζεται μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της πρώτης επέμβασης, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν πλήρως. Έτσι, βιώνουν την απογοήτευση όταν βλέπουν στον καθρέφτη την εικόνα του εαυτού τους ή και αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπνοής, τα οποία τους προξενούν και άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. κακή ποιότητα ύπνου, ροχαλητό, πονοκεφάλους). Η κατάρριψη των προσδοκιών τους συνοδεύεται από τη βίωση άγχους, πολλές φορές απελπισίας και αγωνίας για το πώς θα λυθεί το πρόβλημά τους. Γι’αυτό και η επιτυχημένη επανόρθωση τους προσφέρει διπλά οφέλη: τους απαλλάσσει από όλα τα αρνητικά συναισθήματα, τους ανακουφίζει, επαναφέρει την αισιοδοξία τους και ενισχύει εντυπωσιακά την αυτό-εκτίμησή τους. Αντίθετα, όσοι συμβιβάζονται και συνεχίζουν να ζουν με την αποτυχημένη ρινοπλαστική, είτε γιατί δεν βρήκαν τον πλαστικό χειρουργό που να τους πείσει ότι μπορεί να τους βοηθήσει είτε γιατί φοβούνται, παρουσιάζουν συστολή, αποχή από δραστηριότητες και κοινωνική απόσυρση.

   Αν, λοιπόν, η επιτυχημένη πρωτογενής ρινοπλαστική επιφέρει μεγάλες και δυναμικές αλλαγές στην εμφάνιση και τη ζωή των υποβληθέντων, εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί με πόσο υψηλά επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης συνοδεύεται η επιτυχημένη δευτερογενής ρινοπλαστική!

Search