σημαια

body contouring

Επεμβάσεις περιγράμματος σώματος και έλεγχος βάρους

extra_toc

 Πώς βοηθούν η κοιλιοπλαστική, η ανόρθωση στήθους και άλλες δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις

    Τα άτομα που επιλέγουν τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής για να αναδιαμορφώσουν τα σώματά τους μετά από βαριατρικές επεμβάσεις είναι σε θέση να διατηρήσουν σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους απ’ό,τι εκείνοι που δεν κάνουν αυτή την επιλογή, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ως πλαστικοί χειρουργοί, είμαστε ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι η βελτιωμένη εικόνα του σώματος μπορεί να μεταφραστεί σε καλύτερη μακροχρόνια διατήρηση ενός υγιέστερου βάρους και στη βίωση ικανοποιητικότερης ζωής για τους υποβληθέντες.

     Δημοφιλείς οι επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας αλλά με υψηλά επίπεδα υποτροπής

    Βοηθώντας τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν κιλά, η βαριατρική χειρουργική-η οποία έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες- περιλαμβάνει διάφορους τύπους επεμβάσεων, που περιορίζουν την ποσότητα της τροφής που μπορεί να «κρατήσει» το στομάχι, είτε μέσω της αφαίρεσης ενός τμήματος του στομαχιού είτε μέσω του περιορισμού του με γαστρικό δακτύλιο. Οι επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας, παράλληλα με τα συναισθηματικά και ψυχολογικά τους οφέλη, προσφέρουν μετρήσιμη θετική επίδραση στην υγεία του ατόμου, μειώνοντας τα ιατρικά προβλήματα και οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Ωστόσο, παρόλη την πρόοδο στις τεχνικές και την ασφάλεια αυτών των επεμβάσεων, η μακροπρόθεσμη επιτυχία τους εξακολουθεί να περιορίζεται από την υποτροπή, αφού υπάρχει υψηλή συχνότητα επανάκτησης βάρους για τους υποβληθέντες σε αυτές. 

     Σημαντική και καθοριστική η συμβολή της πλαστικής χειρουργικής  

    Η νέα μελέτη παρακολούθησε 94 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση στο νοσοκομείο Henry Ford στο Detroit του Michigan από το 2003 μέχρι το 2013. Από αυτούς, οι 47 υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε επεμβάσεις περιγράμματος του σώματος (όπως κοιλιοπλαστική, ανόρθωση μηρών ή γλουτών, ανόρθωση στήθους, βραχιονοπλαστική, λίφτινγκ προσώπου) προκειμένου να απομακρύνουν τη χαλαρωμένη περιττή επιδερμίδα μετά τη σημαντική απώλεια βάρους. Οι ερευνητές κατέγραψαν το Δείκτη Μάζας Σώματος (δηλαδή το λόγο του βάρους δια του τετραγώνου του ύψους που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του βαθμού παχυσαρκίας) κάθε ατόμου, πριν τη βαριατρική επέμβαση, καθώς και 2,5 χρόνια μετά από αυτήν. (Ενημερωτικά αναφέρουμε τα όρια του ΔΜΣ: Κάτω από 18,5 ελλιποβαρής, 18,5-25 φυσιολογικό, 25-30 υπέρβαρος, 30-35 Α΄ Βαθμός παχυσαρκίας, 35-40 Β΄ Βαθμός παχυσαρκίας, πάνω από 40 νοσηρή παχυσαρκία). Για τα άτομα που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις περιγράμματος του σώματος η μέση μείωση του ΔΜΣ ήταν 18,24 στα 2,5 έτη, σε σύγκριση με 12,45 για όσους δεν προχώρησαν σε αισθητικές βελτιώσεις μετά τη βαριατρική τους επέμβαση.

    Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα άτομα που πραγματοποιούν επεμβάσεις περιγράμματος του σώματος είναι πιθανότερο να διατηρήσουν έναν χαμηλότερο ΔΜΣ σε σχέση με εκείνους που επιλέγουν να μην προχωρήσουν σε αυτές τις επεμβάσεις. Επιπλέον, η σημαντική αυτή διαφορά υποδηλώνει ότι ο συνδυασμός της βαριατρικής επέμβασης με μια επέμβαση περιγράμματος του σώματος προσφέρει μια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη επιλογή για όσους αναζητούν μια μακροπρόθεσμη μαζική απώλεια βάρους.

Search