σημαια

ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική...και αποκαλύψτε τα αυτιά σας!

extra_toc

Ωτοπλαστική: η μόνιμη λύση στα "πεταχτά" αυτιά   

  Συνήθως συνδέουμε την ωτοπλαστική και τα αφεστώτα ώτα, δηλαδή τα «πεταχτά» αυτιά, με την παιδική ηλικία και τα πειράγματα στο σχολικό περιβάλλον. Δεν είναι, όμως, μικρό το ποσοστό των ενηλίκων που προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό στη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής τους ως ενδιαφερόμενοι για ωτοπλαστική: είτε οι γονείς στη νηπιακή-παιδική ηλικία των παιδιών τους δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος ή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να χαρίσουν στο παιδί τους αυτή την επέμβαση είτε οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν προβληματιστεί ως τότε για τα «πεταχτά» αυτιά τους. Η επαγγελματική αποκατάσταση, που έρχεται μετά την ενηλικίωσή τους, τούς «αναγκάζει» συχνά να αποφασίσουν να υποβληθούν σε ωτοπλαστική, αφού πολλά επαγγέλματα σχετίζονται με τη χρήση ειδικής ενδυμασίας  ή «απαιτούν» κοντό κούρεμα ή μαζεμένα μαλλιά, π.χ. ένστολοι, ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, αθλητές/τριες, γυμναστές/στριες, χορευτές/τριες, σεφ).

   Οι αναστολές της Νάντιας

   Η Νάντια με επισκέφθηκε στο ιατρείο στην ηλικία των 23 ετών. Η κάλυψη των «απείθαρχων» αυτιών της με τα μαλλιά της είχε γίνει μια συνήθεια αναπόσπαστη με την καθημερινότητά της. Όπως μου εξήγησε κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής συνεδρίας, σκεφτόταν την ωτοπλαστική πολλά χρόνια και η εικόνα των αυτιών της ήταν ένα πρόβλημα που την επηρέασε στην ενήλικη ζωή της, δημιουργώντας της ντροπαλότητα και εσωστρέφεια.

  Στην πορεία της συζήτησής μας αποκαλύφθηκε ότι η συνεχής αναβολή της επέμβασης από τη μεριά της Νάντιας είχε να κάνει με το φόβο της χειρουργικής διαδικασίας: πίστευε ότι η πραγματοποίηση της ωτοπλαστικής στην ενήλικη ζωή θα ήταν πολύ πιο επώδυνη απ’ό,τι αν την είχε πραγματοποιήσει όταν ήταν παιδί. Οι αναστολές της κάμφθηκαν όταν της εξήγησα ότι η επέμβασή της θα πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία –αφού γενική αναισθησία χρησιμοποιείται μόνο μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων- ότι η ωτοπλαστική αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή επέμβαση –σε αντίθεση με τα διαφημιζόμενα laser που είναι όχι μόνο αναποτελεσματικά αλλά και επικίνδυνα- κι ότι θα είναι σε θέση, άμεσα, να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες, με ένα ελάχιστο πρήξιμο για λίγες μέρες και χωρίς κανέναν επίδεσμο εξωτερικά.

  Όλα όσα αναπτύχθηκαν στην πρώτη συνεδρία τα διαπίστωσε και μόνη της μετά την πραγματοποίηση της ωτοπλαστικής της, αφού πήρε εξιτήριο την ίδια ημέρα, έχοντας ως εχέγγυο το άμεσα ορατό αισθητικό αποτέλεσμα από την αφαίρεση του πρώτου επιδέσμου. Παρά το γεγονός ότι το αισθητικό αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής οριστικοποιείται και αναδεικνύεται μέσα στον επόμενο μήνα, η Νάντια κέρδισε αμέσως την αρμονία στο πρόσωπό της, βιώνοντας τη μετεγχειρητική ευχαρίστηση από το πρώτο κιόλας 24ωρο.

   Η βίωση του προβλήματος των «πεταχτών» αυτιών  

   Η αντίληψη της Νάντιας είναι μια συνηθισμένη σκέψη των ανθρώπων που καθυστέρησαν να πραγματοποιήσουν την ωτοπλαστική τους: «αφού δεν τα έφτιαξα στην παιδική ή εφηβική ηλικία τώρα που μεγάλωσα δεν έχει πια νόημα…είναι πιο δύσκολα τα πράγματα». Παρόλο, όμως, που πλέον δεν πηγαίνουν σχολείο –και μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα στη μεγαλύτερη ηλικία τα σχόλια των άλλων- το αισθητικό αυτό πρόβλημα περιορίζει απόλυτα την καθημερινότητά τους, δυσκολεύοντάς τους να παρουσιάσουν τον εαυτό τους με τον τρόπο που επιθυμούν. Κυρίως οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν τα κουρέματα ή τα χτενίσματα που επιθυμούν, να μαζέψουν τα μαλλιά τους ή να χρησιμοποιήσουν τα αξεσουάρ που θέλουν. Συχνά προσπαθούν να καλύπτουν τ’αυτιά τους με τα μαλλιά τους, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις ανδρών, οι οποίοι αφήνουν γι’αυτό το λόγο μακριά μαλλιά. Το γεγονός ότι ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε τεχνικές απόκρυψης του συγκεκριμένου μέρους του προσώπου τους, όχι μόνο προσθέτει δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή αλλά περιορίζει και τον αυθορμητισμό τους –κάτι που αναπόφευκτα έχει αρνητικές συνέπειες στις προσωπικές τους σχέσεις και στις κοινωνικές τους επαφές.

  Οι περιορισμοί και τα αρνητικά συναισθήματα για όσους έχουν θέμα με τα αυτιά τους εντείνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των περισσότερων δραστηριοτήτων σε σχέση με τις άλλες εποχές. Κι αυτό γιατί προκαλούνται πρακτικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια αθλητικών ή άλλων σωματικών δραστηριοτήτων, ταξιδιών, στη θάλασσα, στην ηλιοθεραπεία. Δεν απολαμβάνουν την ανεμελιά των διακοπών, νιώθουν μειωμένη άνεση, περιορισμό στις επιλογές τους (π.χ. καπέλα, κουρέματα, χτενίσματα), δεν μπορούν ακόμα και να μοιραστούν φωτογραφίες που επιθυμούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ενώ το καλοκαιρινό κλίμα ευνοεί την εξωστρέφεια, το πρόβλημα αυτό αυξάνει το άγχος τους και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή τους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του έτους: αυτός είναι και ο λόγος που η ζήτηση για την ωτοπλαστική αυξάνεται ιδιαίτερα λίγο πριν το καλοκαίρι.

   Ωτοπλαστική: η μόνιμη λύση που απελευθερώνει

   Η ωτοπλαστική αποτελεί μια από τις πιο ασφαλείς και σύντομες σε διάρκεια πλαστικές επεμβάσεις, ενώ στα χέρια έμπειρου πλαστικού χειρουργού ελαχιστοποιείται ο πόνος και η μετεγχειρητική δυσφορία του υποβληθέντα. Η βελτίωση του σχήματος της ανθέλικας ή και της γωνίας της κόγχης σε σχέση με τη μαστοειδή απόφυση πραγματοποιούνται μέσω τομής στην οπίσθια επιφάνεια του πτερυγίου, με αποτέλεσμα να μην μένει καμία ορατή ουλή που να προδίδει το στίγμα της επέμβασης. Όπως και για όλες τις επεμβάσεις της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, επιτυχημένο θεωρείται το φυσικό αποτέλεσμα: δηλαδή, η διόρθωση του σχήματος και του μεγέθους των αυτιών, χωρίς, όμως –φτάνοντας στο άλλο άκρο- τα αυτιά να δείχνουν «κολλημένα» στο κεφάλι. Το μόνιμο αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής «αποζημιώνει» απόλυτα τους υποβληθέντες, αφού βελτιώνει όλες τις πτυχές της καθημερινής τους ζωής. Μετά την επέμβαση αλλάζει ο τρόπος που βλέπουν τον εαυτό τους, νιώθουν πιο άνετα με την εμφάνισή τους, παρουσιάζουν αποτελεσματικότερα τον εαυτό τους και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουν πλέον και άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου τους (π.χ. έναν όμορφο λαιμό που ως τότε έκρυβαν με τα μαλλιά τους, εντυπωσιακά ζυγωματικά, γοητευτικούς κροτάφους).

   Αν σας ταλαιπωρεί το πρόβλημα των πεταχτών αυτιών, μην διστάζετε να επιλέξετε την ωτοπλαστική σε οποιαδήποτε ηλικία για να απελευθερωθείτε οριστικά από τους περιορισμούς τους στη ζωή σας και να αποκτήσετε μια ελκυστικότερη εικόνα προσώπου!

Search