σημαια

πλαστικός χειρουργός

Δέκα προϋποθέσεις για να εμπιστευτείτε τον πλαστικό χειρουργό σας

extra_toc

  Καθοριστικής σημασίας η σχέση με τον πλαστικό χειρουργό σας

  Η σωστή επιλογή του πλαστικού χειρουργού αλλά και η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο του αποτελούν τα σημαντικότερα βήματα για την επιτυχία της πλαστικής σας επέμβασης. Η προεγχειρητική συνεδρία (consultation) με τον πλαστικό χειρουργό είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για να αναπτύξετε μια σχέση παραγωγικής συνεργασίας μαζί του και να θέσετε τους κοινούς σας στόχους σε ρεαλιστικές βάσεις, όσο και για να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της επέμβασής σας. Τι μπορείτε, λοιπόν, και έχετε υποχρέωση προς τον εαυτό σας –ειδικά αν πρόκειται για αισθητική επέμβαση και προσέρχεστε υγιείς στον πλαστικό χειρουργό- να του ζητήσετε για να εξασφαλίσετε επιτυχημένο αποτέλεσμα και να βιώσετε υψηλά επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης; 

  1. Την ταυτότητά του

  Ενημερωθείτε για την επιστημονική κατάρτιση και τεχνογνωσία του πλαστικού χειρουργού. Μάθετε για την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευσή του, καθώς και για την επίσημη πιστοποίησή του από κάποιον επίσημο φορέα, που σας διασφαλίζει ως προς την επιστημονική του επάρκεια και κατ’επέκταση σας προσφέρει ασφάλεια και αποτελεί εχέγγυο για ένα επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Η αναγνωρισμένη επιστημονική εταιρεία για την πιστοποίηση των πλαστικών χειρουργών στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής. Επιλέγοντας έναν διαπιστευμένο πλαστικό χειρουργό από την ΕΕΠΕΑΧ (η πλειοψηφία των Ελλήνων πλαστικών χειρουργών είναι μέλη της) θα είστε σίγουροι ότι η αισθητική σας επέμβαση θα πραγματοποιηθεί από πλαστικό χειρουργό και όχι από μη ειδικό, δηλαδή από ανειδίκευτο γιατρό ή γιατρό άλλης ειδικότητας που αυτοαναγορεύεται σε αισθητικό γιατρό. Επίσης, ρωτήστε τον πλαστικό χειρουργό για την εμπειρία του και την εξειδίκευσή του στην πραγματοποίηση της επέμβασης, στην οποία ενδιαφέρεστε να υποβληθείτε.

   2. Ενημέρωση

  Ζητήστε πλήρη ενημέρωση για ό,τι αφορά την επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε από το πριν στο μετά, ώστε να κατανοήσετε όλες τις παραμέτρους της, αποκομίζοντας σφαιρική πληροφόρηση και διασφαλίζοντας μια σωστή και συνειδητοποιημένη απόφαση. Ρωτήστε τον πλαστικό χειρουργό για τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές της επέμβασης, τη μετεγχειρητική περίοδο και οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για εσάς, διεκδικώντας απαντήσεις σε όλες τις απορίες σας.

Μάθετε για την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και επίσημη πιστοποίηση του πλαστικού χειρουργού

   3. Ασφάλεια

   Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, βεβαιωθείτε ότι θα πραγματοποιηθεί σε οργανωμένο χειρουργείο κι ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα πληροί τις προϋποθέσεις που εγγυώνται την ασφάλειά σας. Αν πρόκειται για μη επεμβατική τεχνική, σιγουρευτείτε για την οργάνωση του ιατρείου του πλαστικού χειρουργού και την επάρκεια όσον αφορά το φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο του (π.χ. ακόμα και για την αντιμετώπιση μιας ανεπιθύμητης παρενέργειας από τη χρήση κάποιου ενέσιμου υλικού).

   4. Ολιστική προσέγγιση

  Ο πλαστικός χειρουργός, που η επιστημονική του κατάρτιση είναι εναρμονισμένη με την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, θα σας αντιμετωπίσει ως μοναδική προσωπικότητα, προσφέροντας υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας: θα λάβει υπόψη του τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τις  προσδοκίες, τις σκέψεις σας και γενικά το λόγο σας και θα τα αξιοποιήσει για την επιτυχία της επέμβασής σας. Κι αυτό γιατί η διαμόρφωση από την πλευρά του μιας συνολικής αντίληψης για εσάς θα τον βοηθήσει να αξιολογήσει τις ξεχωριστές σας ανάγκες κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής συνεδρίας. Διασφαλίστε, λοιπόν, ότι -πέρα από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού- θα συζητήσετε με τον πλαστικό χειρουργό σας για τις συναισθηματικές και κοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος που σας απασχολεί και θα εστιάσετε σε πληροφορίες όπως οι απαιτήσεις που έχει η φύση της δουλειάς σας και η καθημερινότητά σας, ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνική και να προσαρμοστούν ανάλογα οι μετεγχειρητικές οδηγίες.

   5. Εξατομίκευση

   Ο σεβασμός και η ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της πλαστικής χειρουργικής και κρίνουν την επιτυχία της οποιασδήποτε επέμβασης. Από τις πολλαπλές διαθέσιμες τεχνικές της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής συναποφασίστε με τον πλαστικό χειρουργό την εφαρμογή αυτής που θα ταιριάζει στο πρόσωπό σας, το σώμα σας, τον τύπο της επιδερμίδας σας και γενικά τις ξεχωριστές ανάγκες σας, ώστε μέσα από την επέμβασή σας να αναδυθεί ένας εντυπωσιακά βελτιωμένος εαυτός και όχι ένας άλλος εαυτός.

Η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και η αντιμετώπισή σας ως μοναδικής προσωπικότητας εκ μέρους του πλαστικού χειρουργού εντάσσονται στην υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας

   6. Φυσικότητα

   Όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα είναι το φυσικό αποτέλεσμα και αυτό ισχύει για όλες τις επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. Βίαιες ή ριζικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε ένα αφύσικο και τεχνητό αποτέλεσμα και σε απογοήτευση από την πλαστική χειρουργική. Εξασφαλίστε ότι μοιράζεστε και οι δύο τις ίδιες αισθητικές επιδιώξεις και ότι ο τρόπος πραγματοποίησης της επέμβασης θα σας προσφέρει τη φυσικότητα που επιθυμείτε, χωρίς να σας αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά σας που αποτελούν την ταυτότητά σας. Στην αποφυγή των υπερβολών θα συμβάλλουν και οι ρεαλιστικές προσδοκίες από την πλευρά σας.

   7. Λειτουργικότητα

  Επιτυχημένη πλαστική επέμβαση είναι αυτή που παράλληλα με το αισθητικό αποτέλεσμα διασφαλίζει, απόλυτα, και το λειτουργικό. Ζητήστε, λοιπόν, από τον πλαστικό χειρουργό σας, να σας διαβεβαιώσει ότι δεν θα επηρεαστεί η λειτουργικότητα του μέρους του προσώπου ή του σώματος, στο οποίο θα γίνει η παρέμβαση, αντίθετα θα βελτιωθεί σε περίπτωση που συνυπάρχει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα (π.χ. μια μύτη που δεν αναπνέει, τι κι αν είναι πανέμορφη, βλέφαρα που δακρύζουν ή ξηραίνονται, τι κι αν είναι τέλεια αισθητικά).

Επιτυχία θεωρείται όταν μέσα από την αισθητική σας επέμβαση αναδυθεί ένας εντυπωσιακά βελτιωμένος εαυτός και όχι ένας άλλος εαυτός

   8. Πιστοποιημένα και δοκιμασμένα υλικά και τεχνικές

  Συζητήστε με τον πλαστικό χειρουργό και βεβαιωθείτε ότι τα υλικά και η τεχνική που θα χρησιμοποιηθούν για την επέμβασή σας είναι και πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς και δοκιμασμένα στο πέρασμα του χρόνου. Ακόμη κι αν έχετε προβληματιστεί για κάποιο πολυδιαφημιζόμενο νέο υλικό ή εντυπωσιαστεί από κάποια τεχνική που είναι της «μόδας», ο υπεύθυνος και έμπειρος πλαστικός χειρουργός θα σας ενημερώσει, ξεδιαλύνοντας τις απορίες σας, και θα σας προφυλάξει από πρακτικές περιορισμένης αξίας, διάρκειας και ασφάλειας.

Ο καταξιωμένος πλαστικός χειρουργός θεωρεί τη μετεγχειρητική φροντίδα  μέρος της διαδικασίας της επέμβασης

   9. Πληροφόρηση για το αποτέλεσμα της επέμβασης

  Για να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τη μετεγχειρητική περίοδο ρωτήστε τον πλαστικό χειρουργό πόσο άμεσο θα είναι το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης, πότε να αναμένετε την οριστικοποίηση και ανάδειξή του, πότε πρέπει να ανησυχήσετε και τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να συμβάλλετε στην επιτυχία του και στην εκπλήρωση των προσδοκιών σας.

   10. Μετεγχειρητική επικοινωνία

  Τα ιατρικά καθήκοντα δεν τελειώνουν με την ιατρική πράξη: η επικοινωνία σας με τον πλαστικό χειρουργό δεν σταματά με την πραγματοποίηση μιας επιτυχημένης επέμβασης. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον πλαστικό χειρουργό για οποιεσδήποτε απορίες ή προβλήματα αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής πορείας ή συμβουλές χρειάζεστε (π.χ. για κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα που βιώνετε, για την καλύτερη δυνατή επούλωση ουλών που ίσως έχουν προκύψει). Ο πλαστικός χειρουργός, που ενδιαφέρεται για τη μετεγχειρητική ικανοποίηση των ανθρώπων που τον εμπιστεύτηκαν, θεωρεί τη μετεγχειρητική φροντίδα μέρος της διαδικασίας της επέμβασης: πρώτον η εκτίμηση του αποτελέσματος είναι μέσα στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, αφού θέλει να ξέρει για την αποτελεσματικότητα της τεχνικής που εφάρμοσε, δεύτερον, κατά τη μετεγχειρητική περίοδο, αξιοποιεί τα περιθώρια βελτιστοποίησης του αισθητικού αποτελέσματος και τρίτον αντλεί ηθική ικανοποίηση και ψυχική ευχαρίστηση όταν ενημερώνεται, μέσα από τη μετεγχειρητική επικοινωνία και συζήτηση, για τα οφέλη και τα θετικά αποτελέσματα που έχει προσφέρει η επέμβαση στη ζωή σας.

  Έχοντας φροντίσει και συζητήσει όλα τα παραπάνω με τον πλαστικό χειρουργό σας, να είστε σίγουροι ότι η πλαστική χειρουργική θα σας «ανταμείψει» και σύντομα θα απολαύσετε ομορφότερη και ποιοτικότερη ζωή, αφού…Beautiful Life is a Life with Beauty!

Search