σημαια

αυξητική στήθους

Η προσωπική συμβουλευτική στην αυξητική στήθους

extra_toc

    Η προσωποκεντρική προσέγγιση καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία  

   «Τι θα έκανες αν δεν ένιωθες δυσαρέσκεια για το στήθος σου;», «Φόρεσες το αγαπημένο σου πουκάμισο τον τελευταίο μήνα;», «Ανέστειλες, τελευταία, ραντεβού επειδή δεν σου άρεσε η παρουσία του εαυτού σου;» ήταν μερικές ερωτήσεις που απηύθυνε στη Χαρά η κοινωνιολόγος σύμβουλος, εξειδικευμένη σε θέματα που αφορούν το σώμα και την εικόνα του. Ο διάλογος που πυροδότησαν οι ερωτήσεις  την κινητοποίησε να «δουλέψει» με τα συναισθήματά της και «ξεκλείδωσε» την απόφασή της να βελτιώσει την εικόνα του σώματός της και να υποβληθεί σε αυξητική στήθους. 

    Αυξητική στήθους: η περίπτωση της Χαράς

   Η 36άχρονη Χαρά επισκέφθηκε το ιατρείο μου πριν δύο χρόνια για να μου εκφράσει την επιθυμία της να υποβληθεί σε αυξητική στήθους. Αφού είχε ολοκληρώσει την καριέρα της στον αθλητισμό, εργαζόταν ως επιχειρηματίας, διατηρώντας κατάστημα αθλητικών ειδών.

   Κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής συνεδρίας μου εξήγησε τα δυσάρεστα συναισθήματα που της προκαλούσε η εμφάνιση του μικρού –και δυσανάλογου σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα- στήθους της, τα οποία εντάθηκαν με τη νέα επαγγελματική της πορεία. Πλέον δεν έκανε πρωταθλητισμό: η εργασία της είχε σχέση με δημόσιες σχέσεις, χρήση της γλώσσας του σώματος, επαφή με πολύ κόσμο, προώθηση αθλητικών προϊόντων και επομένως «απαιτούσε» ένα διαφορετικό look από αυτό που είχε συνηθίσει. Αυτή η αλλαγή στη ζωή της την απασχόλησε, επομένως, και σε επίπεδο εικόνας: την ενοχλούσε που δεν είχε σχεδόν καθόλου στήθος, παρ’όλ’αυτά δυσκολευόταν να πάρει ακόμα την απόφαση να προχωρήσει σε αυξητική στήθους και η συνάντησή μας παρέμεινε σε ενημερωτικό επίπεδο. Πήρε απαντήσεις σε όλες τις απορίες της γύρω από την επέμβαση και μιλήσαμε για τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα της τεχνικής dual plane, που υιοθετώ στην αυξητική στήθους: τη γρηγορότερη ανάρρωση, την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, το φυσικότερο και μακράς διάρκειας αποτέλεσμα, αλλά και τη διασφάλιση της δυνατότητας μελλοντικού θηλασμού και ακρίβειας στη μαστογραφία.

  Επειδή η φιλοσοφία μου είναι η απόφαση του κάθε ενδιαφερόμενου για αισθητική επέμβαση να είναι ελεύθερη και συνειδητοποιημένη -και για να βιώσει αυξημένη μετεγχειρητική ικανοποίηση από το σώμα του και για να αξιοποιήσει το αισθητικό του αποτέλεσμα προκειμένου να βελτιώσει τη ζωή του- της πρότεινα να αξιοποιήσει την προσφερόμενη στο ιατρείο μου υπηρεσία της προσωπικής συμβουλευτικής. Κι αυτό γιατί η πεποίθησή μου είναι ότι η ολιστική και προσωποκεντρική προσέγγιση του υποψήφιου για πλαστική επέμβαση αποτελεί μέρος της ποιοτικής φροντίδας υγείας και πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη και να μην μένει σε επίπεδο λόγων.

   Η σημασία  της συμβουλευτικής υποστήριξης

  Η προσωπική συμβουλευτική δεν αποτελεί ούτε ψυχολογική παρέμβαση ούτε ψυχιατρική θεραπεία και δεν εστιάζει στο παρελθόν αλλά στο μέλλον: ο κοινωνιολόγος σύμβουλος δρα ως ένας χρήσιμος βοηθός για τον κάθε σύγχρονο άνθρωπο, που θέλει να κάνει τις καλύτερες και ελεύθερες επιλογές για τον εαυτό του ή να ξεπεράσει με ευελιξία μια δυσκολία, που του έτυχε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή της ζωής του ή να υλοποιήσει τους στόχους του σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενεργοποιώντας τις δικές του εσωτερικές δυνάμεις, βρίσκοντας τις λύσεις και καταστρώνοντας το σχέδιο δράσης του. Η Χαρά ήξερε όλα όσα χρειαζόταν για να κάνει τις επιθυμητές αλλαγές στη ζωή της –απλά είχε τις πληροφορίες που χρειαζόταν πολύ καλά «κρυμμένες» μέσα της και η κοινωνική επιστήμονας τη βοήθησε να τις συνειδητοποιήσει, να τις φέρει στην επιφάνεια και να δράσει.

   Στις συναντήσεις τους δόθηκε στη Χαρά η δυνατότητα να «ξεδιπλώσει» τις σκέψεις και τα συναισθήματά της σχετικά με το σώμα και την εμφάνισή της, καθώς και το πώς η εικόνα του σώματός της τής δημιουργούσε εμπόδια στα «θέλω» της. Τα συναισθήματά της ήταν συγκρουσιακά, γιατί ενώ ήθελε να τονίσει τη θηλυκότητά της και η επιθυμία της αυτή ήταν έντονη, δυσκολευόταν να συμβιβαστεί με μια επέμβαση για το σώμα της, γιατί ένιωθε ότι είναι μια υγιής, δυναμική γυναίκα, που στην καριέρα της είχε κατακτήσει υψηλούς στόχους, και δεν μπορούσε να σκεφτεί τον εαυτό της στη θέση του «ευάλωτου» έστω και για λίγο.

   Μέσα σε λίγες συνεδρίες, ο ενισχυτικός ρόλος της προσωπικής υποστήριξης τη βοήθησε να καταλάβει ότι η εικόνα του σώματος δεν είναι μια στατική κατασκευή αλλά είναι δυναμική και εξελίσσεται μαζί με εμάς: συνέχεια στη διάρκεια της ζωής μας αντιμετωπίζουμε νέες εμπειρίες ή επαναξιολογούμε τις παλιές. Ενώ η Χαρά είχε μέχρι τότε συνηθίσει τον εαυτό της μέσα σε φαρδιές φόρμες, η νέα επαγγελματική της ζωή, που συνοδευόταν από ένα άλλου είδους ντύσιμο, έφερε στην επιφάνεια και δυσάρεστα συναισθήματα για την εικόνα του στήθους της. Πλέον ένιωθε ότι η εμφάνισή της ήταν στόχος ανεπιθύμητης προσοχής και ότι την «κρατούσε πίσω» σε αυτόν τον τομέα της ζωής της, επηρεάζοντας αρνητικά και άλλες πτυχές της καθημερινότητάς της, όπως αναδείχτηκε από τις συζητήσεις της με την κοινωνιολόγο σύμβουλο.

   Συνειδητοποίησε, επομένως, ότι αυτό που είχε ανάγκη ήταν να εκσυγχρονίσει τόσο την αντίληψη που είχε για τον εαυτό της όσο και τα συναισθήματά της, ώστε να αναπαριστούν με ακρίβεια τις ικανότητές της και τις καταστάσεις που βιώνει σήμερα: χρειαζόταν, επομένως, να αντικαταστήσει τα μη υποβοηθητικά συναισθήματα που ένιωθε με καινούρια, πιο χρήσιμα, δημιουργικά και υποβοηθητικά συναισθήματα (αυτά που προσθέτουν στη ζωή μας, που εμπλουτίζουν την εκτίμησή μας, που ενισχύουν την επιτυχία μας και γίνονται μια μορφή δύναμης, που μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε στο δρόμο που έχουμε διαλέξει). Έτσι, απαλλαγμένη από ενοχικές σκέψεις, πήρε την απόφασή της για αυξητική στήθους και δεν ήθελε να χάσει άλλο χρόνο.

   Σε μια νέα προ-εγχειρητική συνεδρία μαζί μου, της ξεδιάλυνα το μύθο που υπήρχε στο μυαλό της –ο οποίος οφειλόταν σε δελεαστικά διλήμματα που κατακλύζουν το διαδίκτυο- ότι μπορεί να συμμετέχει διεγχειρητικά στην επιλογή των ενθεμάτων σιλικόνης: κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού, ακόμα και στις περιπτώσεις νάρκωσης με μέθη, η νοητική λειτουργία δεν είναι διαυγής. Στη συνέχεια, η συνεργασία μας διασφάλισε την επιλογή του ιδανικού ενθέματος για το σώμα της και η Χαρά υποβλήθηκε στην αυξητική στήθους κερδίζοντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

   «Μου φαίνεται λίγο μεγάλο», «δυσκολεύομαι να τα κοιτάξω στον καθρέφτη», «ανησυχώ μήπως πήρα λάθος απόφαση» ήταν μερικά από τα λόγια της Χαράς κατά τη διάρκεια της πρώιμης μετεγχειρητικής περιόδου. Η Χαρά είχε δίκιο που αισθανόταν έτσι: αφενός το στήθος της τις πρώτες μέρες μπορεί να ήταν λίγο πρησμένο, αφετέρου ήταν φυσικό να νιώθει έκπληξη, αφού αντίκρισε ξαφνικά τον εαυτό της με ένα πιο πλούσιο στήθος, ενώ είχε συνηθίσει την εικόνα της με «άδειο» στήθος. Το χρονικό διάστημα που η Χαρά χρειάστηκε να συνηθίσει αυτή την αλλαγή στο σώμα της, συνέχισε τις συζητήσεις με την προσωπική της, πλέον, σύμβουλο. Έτσι, διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τις μετεγχειρητικές αυτές εναλλαγές συναισθημάτων και δεν άργησε να εξοικειωθεί με τη νέα της εικόνα -και πάνω απ’όλα να την απολαύσει.

   Το πιο πλούσιο και αρμονικό με το σώμα της στήθος, που απέκτησε με την αισθητική πλαστική χειρουργική, ενίσχυσε τη θηλυκότητα της Χαράς και έφερε μόνο θετικές αλλαγές στη ζωή της. Τη βοήθησε να παρουσιάζει τον εαυτό της με τον τρόπο που η ίδια επιθυμούσε στο πλαίσιο της επαγγελματικής της ζωής –κάτι ιδιαίτερα σημαντικό γι’αυτήν- να ντύνεται σύμφωνα με τις επιλογές της και να αποκτήσει τη δύναμη της εκφραστικότητας και τον επαγγελματικό «αέρα» που είχε ανάγκη για την άνοδό της. Δεν σκεφτόταν πλέον τρόπους για να κρύψει ένα επίπεδο στήθος (καμουφλάζ) και η απαλλαγή από αυτή τη συστολή έφερε στην επιφάνεια θετικά συναισθήματα. Η ενισχυμένη αυτό-εκτίμηση την οδήγησε να αξιοποιεί το χρόνο της δημιουργικά, να απολαμβάνει περισσότερο τις κοινωνικές της επαφές, να γίνει περισσότερο αυθόρμητη και επικοινωνιακή, να βγάλει προς τα έξω και άλλες πτυχές του εαυτού της: όλα αυτά λειτούργησαν θετικά υπέρ και της προσωπικής της ζωής.

   Η αισθητική πλαστική χειρουργική χάρισε στη Χαρά ένα πετυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα και η συμβουλευτική υποστήριξη τη βοήθησε να αξιοποιήσει αυτό το αποτέλεσμα για την εξέλιξή της και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη και την ενέργεια των θετικών συναισθημάτων, που κέρδισε, για να βελτιώσει τη ζωή της. Σήμερα η Χαρά έχει ένα γιο και απολαμβάνει και τα οφέλη της μητρότητας.

Search