σημαια

γυναικομαστία

Η γυναικομαστία με μια ματιά

extra_toc

Γυναικομαστία: οι βασικές πτυχές της επέμβασης για την αντιμετώπισή της

Γυναικομαστία: η παρουσία αυξημένου όγκου μαστού λόγω καλοήθους υπερτροφίας του μαζικού αδένα και τοπικής συσσώρευσης λίπους, με αποτέλεσμα το ανδρικό στήθος να μοιάζει με γυναικείο.

Ψευδογυναικομαστία: η παρουσία μόνο αυξημένου υποδόριου λίπους στο στήθος που οφείλεται, κυρίως, σε παχυσαρκία.

Αίτια γυναικομαστίας: Τα αίτια της γυναικομαστίας διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη και πιο ευρεία κατηγορία είναι η ιδιοπαθής αιτιολογία, δηλαδή η εμφάνιση γυναικομαστίας χωρίς κάποια υποκείμενη νόσο. Η δεύτερη είναι η ιατρογενής ή φαρμακευτική αιτιολογία, όπου κάποια συγκεκριμένα φάρμακα μακροχρόνιας χρήσης ενοχοποιούνται για τη γυναικομαστία (π.χ. αναβολικά, μαριχουάνα, κάποια καρδιολογικά φάρμακα), ενώ η τρίτη και πιο σπάνια είναι η γυναικομαστία που οφείλεται σε παθολογικά αίτια (π.χ. προβλήματα στους όρχεις, θυρεοειδή ή ήπαρ, χρωματοσωμικές ανωμαλίες). 

Γυναικομαστία σε εφήβους: Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων μπορεί να βιώσει μη φυσιολογική ανάπτυξη του μαστού μεταξύ των ηλικιών 12 και 16, λόγω ανισορροπίας των ορμονών. Ορισμένες περιπτώσεις γυναικομαστίας στην εφηβική ηλικία είναι παροδικές κι όταν τα επίπεδα των ορμονών επιστρέφουν σε φυσιολογικές τιμές, ομαλοποιούνται. Αν, όμως, η κατάσταση αυτή διαρκεί περισσότερο από ένα έτος, συστήνεται η συζήτηση με πλαστικό χειρουργό, σε συνεργασία με ενδοκρινολόγο, για την αντιμετώπιση της εφηβικής γυναικομαστίας.

Γυναικομαστία ενηλίκων: Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης μιας γυναικομαστίας λόγω ηλικίας. Η διόρθωση ενός προβλήματος, που προϋπήρχε, μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως, όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί η γυναικομαστία τόσο μειώνεται το ενδεχόμενο χαλάρωσης του δέρματος.

Διάγνωση για τη γυναικομαστία: Η διάγνωση της γυναικομαστίας γίνεται με τη συνεκτίμηση ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και των αποτελεσμάτων αιματολογικών και ορμονολογικών εξετάσεων (Τ3, Τ4, TSH, FSH, LH, τεστοστερόνη-οιστρογόνα, προλακτίνη).

Γυναικομαστία - η επέμβαση: η επέμβαση κατά της γυναικομαστίας συνίσταται, συνήθως, στη μείωση του υπερτροφικού ανδρικού μαστού με λιποαναρρόφηση και στην αφαίρεση της περίσσειας του μαζικού αδένα μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στη θηλαία άλω.

Τεχνική purse-string: Όταν πρόκειται για γυναικομαστία μεγάλου βαθμού (δευτέρου ή τρίτου) απαιτείται και αφαίρεση δέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται η τεχνική «πουγκιού» - purse string, με την οποία οι τομές περιορίζονται γύρω από τη θηλαία άλω (περιθηλαία τομή), εξασφαλίζοντας σχεδόν αδιόρατες ουλές. Αν, όμως, πρόκειται για αποκατάσταση μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, ίσως, η χρήση τομών να είναι αναπόφευκτη.

Ανάρρωση από την επέμβαση για γυναικομαστία: Ο ανεκτός πόνος αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά, ενώ η ξεκούραση στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο και η τήρηση των εξατομικευμένων μετεγχειρητικών οδηγιών του πλαστικού χειρουργού θα συμβάλλουν στη γρήγορη ανάρρωση. Η επάνοδος στην εργασία γίνεται σε 3-7 ημέρες, σε πλήρη δραστηριότητα και στο γυμναστήριο σε 2-3 εβδομάδες. Για έναν περίπου μήνα, όμως, κρίνεται απαραίτητη η χρήση ενός ελαστικού γιλέκου για γρηγορότερη ανάρρωση.

Ετερόπλευρη γυναικομαστία: η κατάσταση κατά την οποία η υπερτροφία του μαζικού αδένα επηρεάζει μόνο τον έναν μαστό, προκαλώντας ανισομαστία. Με την προϋπόθεση ότι δεν υποκρύπτεται πρόβλημα υγείας και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακοήθειας, μπορεί να πραγματοποιηθεί ετερόπλευρη επέμβαση προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών. Προσοχή! Η ξαφνική εμφάνιση ετερόπλευρης γυναικομαστίας –που δεν υπήρχε πριν- μπορεί να υποκρύπτει ενδεχόμενο κακοήθειας και πρέπει άμεσα να ελεγχθεί.

Κόστος γυναικομαστίας: Οι τιμές εξαρτώνται από το εύρος του προβλήματος, καθώς και το αν θα χρειαστεί και βιοψία του μαζικού αδένα ή νοσηλεία. Το αποτέλεσμα, όμως, ανταμείβει τους υποβληθέντες εφ’όρου ζωής –αρκεί το σωματικό τους βάρος να παραμείνει σταθερό. 

Search