σημαια

ρινοπλαστική και ωτοπλαστική

Ρινοπλαστική και ωτοπλαστική: ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά τους;

extra_toc

 Τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο δημοφιλών επεμβάσεων  

  Ρινοπλαστική και ωτοπλαστική: δύο από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής προσώπου, που βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιών. Παρόλο, που η ένδειξη για το χρόνο πραγματοποίησης των δύο αυτών επεμβάσεων διαφέρει -αφού οι ενδιαφερόμενοι για ρινοπλαστική χρειάζεται να είναι στο τέλος της εφηβείας τους (17-18 ετών) για να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σπλαχνικού κρανίου, ενώ η ωτοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 5 ετών (οπότε έχει διαμορφωθεί η διαμόρφωση του πτερυγίου κατά 85%-90%) και άνω- η ρινοπλαστική και η ωτοπλαστική απευθύνονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και είναι από τις επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής που μοιράζονται τα περισσότερα κοινά. Ποια είναι αυτά; 

   1. Επιφέρουν τις εντυπωσιακότερες αλλαγές στο πρόσωπο

   Η ρινοπλαστική προσφέρει ένα νέο ελκυστικό σχήμα μύτης με ελεύθερη αναπνοή και η ωτοπλαστική χαρίζει όμορφα και συμμετρικά αυτιά: και οι δύο επεμβάσεις βελτιώνουν εντυπωσιακά τη συνολική εικόνα του προσώπου, αναδεικνύοντας και άλλα χαρακτηριστικά των υποβληθέντων. Γι’αυτό και συνοδεύονται από υψηλά επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης.

   2. Η ζήτηση για τις επεμβάσεις αυξάνεται σε περιόδους διακοπών

   Η ρινοπλαστική και η ωτοπλαστική μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια οποιαδήποτε εποχή του έτους, ωστόσο παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για τις επεμβάσεις αυτές σε περιόδους διακοπών. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δεν επιτρέπουν σε πολλούς ενδιαφερόμενους για πλαστική μύτης να μείνουν για πολύ εκτός εργασίας ή σπουδών, με αποτέλεσμα να αξιοποιούν περιόδους διακοπών για την ανάρρωση και την οριστικοποίηση του αποτελέσματος. Στην περίπτωση της ωτοπλαστικής, τα αρνητικά συναισθήματα, για όσους έχουν θέμα με τα αυτιά τους, εντείνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των περισσότερων δραστηριοτήτων σε σχέση με τις άλλες εποχές του χρόνου. Επιπλέον, πολλοί γονείς επιλέγουν περιόδους διακοπών για να «προσφέρουν» στα παιδιά τους τις επεμβάσεις, που θα τα απαλλάξουν από τα «πεταχτά» αυτιά ή από ένα ανεπιθύμητο σχήμα μύτης.

   3. Ημερήσια νοσηλεία

  Η ρινοπλαστική διαρκεί μία με δύο ώρες, ενώ η πραγματοποίησή της με την τεχνική πλαστική ρινικής μνήμης - nasal memory surgery, που συνίσταται στην αποφυγή των υπερβολών και την αφαίρεση της ελάχιστα απαραίτητης ποσότητας του πολύτιμου ιστού της μύτης, την καθιστά ατραυματική και ανώδυνη, με αποτέλεσμα να δίδεται, συνήθως, εξιτήριο την ίδια ημέρα. Η διαδικασία είναι ακόμα πιο απλή στην περίπτωση της ωτοπλαστικής: σε πολλές περιπτώσεις η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, αφού γενική αναισθησία χρησιμοποιείται μόνο μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων. Έτσι, η ωτοπλαστική αποτελεί μια από τις πιο σύντομες σε διάρκεια πλαστικές επεμβάσεις και επιτυγχάνεται άμεση έξοδος από την κλινική.

   4. Γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

   Η πλαστική ρινικής μνήμης εξασφαλίζει γρήγορη ανάρρωση από τη ρινοπλαστική, αφού ο πόνος και οι επιπλοκές ελαχιστοποιούνται, επιτρέποντας τη σύντομη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες. Έτσι, η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στην εργασία σε μία εβδομάδα. Ωστόσο, τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά την επέμβαση συνιστάται στους υποβληθέντες να αποφεύγουν τα δυναμικά σπορ και να λαμβάνουν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα όταν ασχολούνται με δραστηριότητες που εκθέτουν την περιοχή.

   Όσον αφορά την ωτοπλαστική, στα χέρια έμπειρου πλαστικού χειρουργού ελαχιστοποιείται ο πόνος και η μετεγχειρητική δυσφορία, επιτρέποντας την επάνοδο στην εργασία ή στο σχολείο σε 3-5 ημέρες, με ένα ελάχιστο πρήξιμο για λίγες μέρες και χωρίς κανέναν επίδεσμο εξωτερικά. Βέβαια, η επιστροφή στα δυναμικά σπορ συνιστάται μετά από 1 μήνα.

   5. Άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα

   Παρά το γεγονός ότι το αισθητικό αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής οριστικοποιείται και αναδεικνύεται μέσα στον επόμενο μήνα, είναι ορατό από την αφαίρεση του πρώτου επιδέσμου, προσφέροντας άμεσα την αρμονία στο πρόσωπο των υποβληθέντων. Στην περίπτωση της ρινοπλαστικής το αποτέλεσμα είναι, επίσης, εμφανές από την αφαίρεση του ρινικού νάρθηκα και έχει μεγάλα περιθώρια βελτιστοποίησης και ανάδειξης.

   6. Δεν αφήνουν σημάδια

   Το αισθητικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής είναι απολύτως φυσικό και προβλέψιμο –χωρίς ίχνη επέμβασης- αφού η τεχνική πλαστική ρινικής μνήμης προσφέρει τη δυνατότητα μεγάλης ακρίβειας και απόλυτης εξατομίκευσης. Όσον αφορά την ουλή από την τομή που δημιουργείται στη στυλίδα της μύτης –όταν η επέμβαση πραγματοποιείται με την ανοιχτή μέθοδο που είναι και η πιο σύγχρονη- επουλώνεται εντελώς και σε λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης παύει να είναι εμφανής. Στην  ωτοπλαστική, η βελτίωση του σχήματος της ανθέλικας ή και της γωνίας της κόγχης σε σχέση με τη μαστοειδή απόφυση πραγματοποιούνται μέσω τομής στην οπίσθια επιφάνεια του πτερυγίου, με αποτέλεσμα να μην μένει καμία ορατή ουλή που να «προδίδει» το στίγμα της επέμβασης.

   7. Μόνιμο αποτέλεσμα

   Η ρινοπλαστική και η ωτοπλαστική πραγματοποιούνται μία φορά και οι υποβληθέντες απολαμβάνουν τα οφέλη τους εφ’όρου ζωής, αφιερώνοντας το χρόνο τους στην εξέλιξη της ζωής τους.

Search