σημαια

ρινοπλαστική

Βλαστοκύτταρα και ρινοπλαστική

extra_toc

 Η χρήση του αυτόλογου λίπους στη σύγχρονη ρινοπλαστική  

   Ρινοπλαστική: η πλαστική επέμβαση που χαρίζει την πιο θεαματική αλλαγή στην εικόνα του προσώπου, εξασφαλίζοντας ουσιαστική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που την επιλέγουν. Έχει θέση στη σύγχρονη ρινοπλαστική  η χρήση του δικού μας λίπους –αυτόλογου- που αποτελεί πηγή πλούσια σε βλαστοκύτταρα; Η αξία του αυτόλογου λίπους αναδείχτηκε στο συνέδριο Sixth Bergamo Open Rhinoplasty Course, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω. 

   Μεταφορά αυτόλογου λίπους με την τεχνική micro fat grafting

  Όσες και όσοι επιθυμούν να πετύχουν ένα καμουφλάζ μικρών δυσμορφιών της μύτης τους, έχουν πλέον «σύμμαχο» το ίδιο τους το λίπος ή αλλιώς την τεχνική micro fat grafting. Η ελάχιστα επεμβατική αυτή τεχνική της πλαστικής χειρουργικής πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου και τα αποτελέσματά της είναι ορατά από τις πρώτες κιόλας μέρες. Με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί, με τη χρήση λεπτεπίλεπτης κάνουλας, μικρή ποσότητα ανεπιθύμητου λίπους από άλλες περιοχές του σώματος, στις οποίες υπάρχει περίσσεια (π.χ. γλουτούς, μηρούς, πλευρά, κοιλιά) ή το λαιμό. Στη συνέχεια -μετά από ειδική επεξεργασία του αναρροφηθέντος λίπους- εγχύει, με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, το υγροποιημένο διάλυμα, που είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα, στα σημεία της μύτης, που χρειάζονται διόρθωση (γέμισμα, απάλυνση, συμμετρία). Με τον τρόπο αυτό μπορούν να κρυφτούν μικρές ατέλειες στη μύτη και να δημιουργηθεί μια καλύτερη εμφανισιακά ράχη -αλλαγές, οι οποίες μπορούν να κάνουν τη μύτη να φαίνεται πιο αρμονική με το πρόσωπο. Ένα μέρος του λίπους, που τοποθετείται στη μύτη, απορροφάται από τον οργανισμό, το υπόλοιπο όμως –χάρη στη βελτίωση της συγκεκριμένης τεχνικής στο πέρασμα του χρόνου- παραμένει για πάντα, προσφέροντας ένα φυσικό και μακροχρόνιο αισθητικό αποτέλεσμα.

   «Πλεονεκτικά» τα βλαστοκύτταρα, αναντικατάστατη, όμως, η χειρουργική ρινοπλαστική

   Η μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα αποτελεί την ιδανική μη επεμβατική τεχνική για διόρθωση μικρών προβλημάτων στη μύτη, αφού τα αποτελέσματά της έχουν πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από εκείνα των ενέσιμων εμφυτευμάτων (fillers), με πιο δημοφιλές το υαλουρονικό οξύ. Επιπλέον αποτελεί μια ασφαλή διαδικασία, αφού η αξιοποίηση του δικού μας υλικού –και όχι ξένου προς τον οργανισμό υλικού έγχυσης- αποκλείει την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων.

  Ωστόσο, η τεχνική micro fat grafting δεν αποτελεί τη λύση για τον κάθε άνθρωπο που θεωρεί τη μύτη του μη ελκυστική, αφού δεν μπορεί να αποκαταστήσει ανατομικά προβλήματα, κατάγματα ή ιδιαίτερες δυσμορφίες και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τη χειρουργική ρινοπλαστική, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και από λειτουργική άποψη (αναπνοή) μια μύτη. Μπορεί, όμως, σε συνδυασμό με τη χειρουργική ρινοπλαστική, να προσφέρει την ιδανική μύτη στο κάθε πρόσωπο, ενώ η ταυτόχρονη έγχυση των βλαστοκυττάρων σε άλλα σημεία του προσώπου (π.χ. πηγούνι, ρινοπαρειακές αύλακες, ρυτίδες, «βαθουλωμένα» μάτια) δημιουργεί μια συνολικά βελτιωμένη εικόνα προσώπου, αναδεικνύοντας εντυπωσιακά τη μοναδικότητα των υποβληθέντων. Η τεχνική micro fat grafting, αποτελεί, επίσης, όλο και πιο συχνά μέρος μιας διορθωτικής επέμβασης στη μύτη για την αποκατάσταση μικρών ατελειών, που μπορεί να προκύψουν μετεγχειρητικά της ρινοπλαστικής.

  Να θυμάστε ότι ο μόνος που είναι κατάλληλος να πραγματοποιήσει τη ρινοπλαστική χωρίς επέμβαση και να κρίνει την απόλυτη ένδειξη είναι ο πλαστικός χειρουργός –και όχι άλλη ειδικότητα- και μάλιστα αυτός που διαθέτει εμπειρία στη λιποαναρρόφηση και τη διαδικασία μεταφοράς και επανέγχυσης του λίπους για τη μέγιστη ασφάλειά σας και το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα!

Search