σημαια

λιποαναρρόφηση

Δέκα μύθοι για τη λιποαναρρόφηση

extra_toc

 Ξεδιαλύνοντας απορίες για τη λιποαναρρόφηση

  Λιποαναρρόφηση: μία από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις, γεγονός οξύμωρο αν ληφθούν υπόψη πόσες παρεξηγήσεις παραμένουν γι’αυτήν. Ακολουθούν οι δέκα πιο συνηθισμένες «παρερμηνείες» για τη λιποαναρρόφηση και η παρουσίαση της πραγματικότητας.

    Μύθος 1:  Με τη λιποαναρρόφηση θα χάσετε βάρος

   Η λιποαναρρόφηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως λύση απώλειας βάρους αλλά αποκλειστικά ως τρόπος βελτίωσης του σχήματος του σώματος και διαμόρφωσης ενός ελκυστικότερου περιγράμματος. Η πραγματικότητα είναι ότι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την επέμβαση βρίσκονται σε ένα υγιές εύρος σωματικού βάρους και έχουν εντοπισμένο ανεπιθύμητο τοπικό λίπος, που είναι ανθεκτικό στη δίαιτα και τη γυμναστική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιποαναρρόφηση, πέρα από το βάρος του λίπους που αφαιρείται, προκαλεί απώλεια βάρους, λόγω του μετεγχειρητικού στρες, που αυξάνει το μεταβολισμό.

   Μύθος 2:  Η λιποαναρρόφηση καταπολεμά την κυτταρίτιδα

   Η κυτταρίτιδα δημιουργείται όταν το υποδόριο λίπος πιέζει και «σπρώχνει» τους συνδετικούς ιστούς κάτω από το δέρμα, προκαλώντας αυτά τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα και εξογκώματα, που δημιουργούν την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Πηγαίνοντας ένα βήμα πέρα από τη λιποαναρρόφηση, στη λιπογλυπτική –με την οποία το αφαιρεθέν λίπος «γεμίζει», μετά από κατάλληλη επεξεργασία, άλλα σημεία του σώματος- η κυτταρίτιδα μπορεί να βελτιωθεί αισθητά, αφού πραγματοποιείται αποκόλληση της καθηλωμένης επιδερμίδας και  προσθήκη λίπους εκεί που απαιτείται. Ένα επιπρόσθετο όφελος της λιπογλυπτικής είναι η ανάδειξη του συστήματος των ορθών κοιλιακών (δημιουργία six pack).

   Μύθος 3:  Η λιποαναρρόφηση δεν είναι ασφαλής

   Παρόλο που κάθε χειρουργική επέμβαση είναι μια σοβαρή ιατρική υπόθεση, οι τεχνικές, με τις οποίες πραγματοποιείται η λιποαναρρόφηση είναι όλο και πιο εξελιγμένες. Αν, επομένως, γίνουν οι απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις, η επέμβαση πραγματοποιηθεί από έμπειρο πλαστικό χειρουργό και οι υποβληθέντες ακολουθήσουν τις μετεγχειρητικές οδηγίες, η λιποαναρρόφηση μπορεί να είναι τόσο ασφαλής και επιτυχημένη όπως και κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση.

   Μύθος 4:  Η λιποαναρρόφηση διορθώνει το χαλαρό δέρμα

   Παρόλο που κάθε άτομο με καλή κατάσταση υγείας μπορεί να υποβληθεί με ασφάλεια σε λιποαναρρόφηση, η έλλειψη σφριγηλότητας και  ελαστικότητας στις μεγαλύτερες ηλικίες καθιστά πιο απαιτητική την επίτευξη ενός άριστου αισθητικού αποτελέσματος από τη λιποαναρρόφηση. Επιπλέον, το πρόβλημα ενός διπλοσάγονου ή μιας μεγάλης, κρεμάμενης κοιλιάς μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο βαθμό χαλαρωμένου δέρματος με μειωμένη ελαστικότητα, καθώς και περίσσεια λίπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να συστήσει μια επέμβαση σύσφιξης του δέρματος (π.χ. κοιλιοπλαστική, λίφτινγκ) αντί για (ή σε συνδυασμό με) λιποαναρρόφηση, αφού η λιποαναρρόφηση από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο χαλαρωμένη εμφάνιση.

   Μύθος 5:  Το λίπος που αφαιρείται επιστρέφει μετά τη λιποαναρρόφηση

   Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμα αφού μειώνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων από περιοχές του σώματος όπως οι γλουτοί, οι γοφοί, οι μηροί, οι γάμπες, τα πλευρά, η μέση, το στομάχι –άρα υπάρχουν λιγότερα κύτταρα στα ενδιαφερόμενα μέρη για να εναποτεθεί το λίπος. Ο αποτελεσματικότερος, όμως, τρόπος για να διατηρηθούν για πάντα τα άριστα αισθητικά αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και δραστήριου τρόπου ζωής, που να περιλαμβάνει και την καλή συνήθεια της σωματικής άσκησης.

   Μύθος 6:  Υπάρχει εγχειρητική τεχνική που πλεονεκτεί έναντι κάποιας άλλης

   Η καλά εκτελούμενη κλασική λιποαναρρόφηση είναι αναντικατάστατη, αφού η αξία του αποτελέσματός της βρίσκεται στα χέρια του πλαστικού χειρουργού και όχι στο όνομα της κάθε τεχνικής.

   Μύθος 7: Μπορείτε να επιστρέψετε στη ρουτίνα σας αμέσως μετά τη λιποαναρρόφηση

   Κάθε χειρουργική επέμβαση συνεπάγεται περίοδο ανάρρωσης και έτσι η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί εξαίρεση –παρόλο που αποτελεί μια ασφαλή επέμβαση και κάποιες φορές πραγματοποιείται ακόμα και με τοπική αναισθησία. Τα πιο πιθανά μετεγχειρητικά συμπτώματα είναι το οίδημα (πρήξιμο), η εκχύμωση (μελάνιασμα) και τοπικός πόνος. Παρόλο που η ανάρρωση ποικίλλει από άτομο σε άτομο, οι υποβληθέντες σε λιποαναρρόφηση καλό είναι, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, να σχεδιάσουν να μείνουν κάποιες μέρες εκτός εργασίας –εκτός και αν η επιφάνεια της λιποαναρρόφησης είναι πολύ μικρή, οπότε μπορούν να επανέλθουν κατευθείαν.

   Μύθος 8:  Η λιποαναρρόφηση είναι μόνο για τις γυναίκες

   Οι άνδρες επισκέπτονται όλο και συχνότερα τον πλαστικό χειρουργό για λιποαναρρόφηση –στην πραγματικότητα βρίσκεται μέσα στις πέντε πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις, διεθνώς, μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές εφαρμογής της λιποαναρρόφησης στους άνδρες είναι η κοιλιά, το «σωσίβιο» και το στήθος.

   Μύθος 9:  Η λιποαναρρόφηση είναι πάντα η «απάντηση» στο λίπος της κοιλιάς

   Η λιποαναρρόφηση στοχεύει μόνο στο υποδόριο λίπος –τον τύπο λίπους που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και πάνω από τον κοιλιακό μυ. Μια κοιλιά που προεξέχει λόγω λίπους κάτω από τον κοιλιακό μυ και γύρω από τα εσωτερικά όργανα (γνωστό ως σπλαχνικό ή ενδοκοιλιακό λίπος) δεν θα βελτιωθεί με τη λιποαναρρόφηση. Η κατάλληλη σωματική άσκηση και διατροφή είναι οι μόνες αποτελεσματικές μέθοδοι για την καταπολέμηση του σπλαχνικού λίπους.

   Μύθος 10: Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές μπορούν να αντικαταστήσουν τη λιποαναρρόφηση

   Οι μη επεμβατικές τεχνικές, π.χ. κρυολιπόλυση, λιποδιάλυση, έχουν περιορισμένη εφαρμογή και σε μικρά αισθητικά προβλήματα με πολύ καλό προεγχειρητικό έλεγχο των περιστατικών. 

Search