σημαια

πλαστικός χειρουργός

Πλαστική χειρουργική: από το νυστέρι μέχρι τη βελόνα

extra_toc

Πλαστική χειρουργική: η εξέλιξη μιας δυναμικής ιατρικής ειδικότητας   

   Πλαστική χειρουργική: μια από τις πιο δυναμικές ειδικότητες της ιατρικής, που δεν παύει να εξελίσσεται διαρκώς. Η επιστημονική εκπαίδευση του πλαστικού χειρουργού -που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων τόσο επανορθωτικής όσο και αισθητικής χειρουργικής- τον αναδεικνύει ως τον μόνο γιατρό, που βελτιώνει ή αποκαθιστά την εμφάνιση και τη λειτουργία όλων των τμημάτων του σώματος. Η πλήρης αυτή επιστημονική εκπαίδευση και εξειδίκευση του πλαστικού χειρουργού αποτελούν εχέγγυο για ασφάλεια και επιτυχημένο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

    Από το νυστέρι…

   Η πλαστική χειρουργική δεν είναι ανακάλυψη των τελευταίων ετών, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα: η ρινοπλαστική, μάλιστα, αποτελεί την αρχαιότερη αισθητική επέμβαση, αφού οι πρώτες αναφορές για την εφαρμογή της ήρθαν από την Αίγυπτο και την Ινδία, ενώ η βιβλιογραφική αναφορά για την πρώτη ρινοπλαστική είναι το 1597 στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια από τον Ιταλό καθηγητή Gasparo Taglhiacozzi. Το 1899 πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη η πρώτη επέμβαση κοιλιοπλαστικής από τον Αμερικανό γυναικολόγο Howard A. Kelly και λίγο αργότερα, το 1901 πραγματοποιήθηκε το πρώτο λίφτινγκ προσώπου από τον Γερμανό χειρουργό Eugen Holländer, ενώ το 1906 εφαρμόστηκε στο Σικάγο η πρώτη βλεφαροπλαστική από τον Αμερικανό πλαστικό χειρουργό Charles Conrad Miller. Η μέθοδος της λιποαναρρόφησης από το 1970 και μετά είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την απομάκρυνση του περιττού λίπους από το σώμα αλλά και την αποφυγή της δημιουργίας πολλών μετεγχειρητικών ουλών. Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης σε συνδυασμό με την τεχνολογική ανάπτυξη είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των χειρουργικών μεθόδων και την εξέλιξη των τεχνικών, κάνοντας την αισθητική χειρουργική πιο ασφαλή, πιο ατραυματική, μειώνοντας το χρόνο ανάρρωσης και εξασφαλίζοντας την άμεση επαναφορά στην καθημερινότητα.

   …Μέχρι τη βελόνα

   Παράλληλα, η εξέλιξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας συνέβαλε στην ανάπτυξη μη χειρουργικών μεθόδων για την ανανέωση του προσώπου και του σώματος. Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης (μπότοξ-botox, dysport) και το υαλουρονικό οξύ αποτελούν σήμερα τις πιο δημοφιλείς μη χειρουργικές επεμβάσεις για την επίτευξη μιας νεανικότερης εικόνας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ρυτίδες στο πρόσωπο αλλά και προσθέτοντας όγκο σε χείλη και ζυγωματικά. Αλλά και η μεσοθεραπεία, η οποία συνίσταται στην έγχυση στο μεσόδερμα ενός διαλύματος ουσιών με τη χρήση πολύ λεπτής βελόνας χαρίζει άμεσα βαθιά ενυδάτωση, εξάλειψη των λεπτών ρυτίδων, καταπολέμηση της χαλάρωσης και σφριγηλότερη υφή, έχοντας αναδειχτεί στην πιο δημοφιλή τεχνική αντιγήρανσης.

   Ένα βήμα πιο πέρα από αυτές τις ενέσιμες τεχνικές, η χρήση των βλαστοκυττάρων στην πλαστική χειρουργική προσφέρει σε πρόσωπο και σώμα τη δυνατότητα ανανέωσης από μέσα προς τα έξω και χωρίς τη χρήση ξένου υλικού έγχυσης, αφού στηρίζεται στο αυτόλογο –δηλαδή το δικό μας- λίπος.

   Ειδικά τα τελευταία χρόνια βομβαρδιζόμαστε, καθημερινά, από νέες, εναλλακτικές, καινοτόμες τεχνικές, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο αλλά πολλές φορές «πέφτουν στα χέρια» «αυτόκλητων σωτήρων», που στην ουσία είναι μη ειδικοί και δεν έχουν τη συνολική εμπειρία να τις εφαρμόσουν. Αυτό που χρειάζεται να έχετε υπόψη σας είναι ότι μόνο η προεγχειρητική συνεδρία με τον πλαστικό χειρουργό μπορεί να ξεδιαλύνει τους μύθους από την πραγματικότητα και να προσδιορίσει αν και κατά πόσο μια «διαφημιζόμενη» τεχνική είναι κατάλληλη για τη δική σας περίπτωση.

   Συνδυασμός επεμβατικών και μη επεμβατικών τεχνικών για βέλτιστο αποτέλεσμα

   Βασισμένες πάνω στις βασικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, έχουν στο πέρασμα του χρόνου αναπτυχθεί νέες επεμβάσεις, οι οποίες, συνδυάζοντας το νυστέρι και τη χρήση βελόνας δίνουν τη δυνατότητα για άριστα αισθητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, με τη λιπογλυπτική ο πλαστικός χειρουργός, πηγαίνοντας ένα βήμα πέρα από τη λιποαναρρόφηση, αναδιαμορφώνει πλήρως το σώμα αφαιρώντας λίπος και ταυτόχρονα εγχύοντάς το σε άλλες περιοχές του σώματος, που χρειάζονται «γέμισμα» προκειμένου να τονιστούν.

   Σε καμία περίπτωση τα αποτελέσματα, που προκύπτουν από μια μη επεμβατική τεχνική, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν χειρουργικές επεμβάσεις όταν υπάρχει η ένδειξη γι’αυτές. Όμως, ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός είναι σε θέση να συνδυάσει αποτελεσματικά βασικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής με μη επεμβατικές τεχνικές για το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός του facelift με συνεργικές μη χειρουργικές επεμβάσεις, όπως μπότοξ, laser, peeling, προσφέρει το ιδανικό αισθητικό αποτέλεσμα στην ανανέωση του προσώπου. Το αυτόλογο λίπος –παρόλο που αποτελεί τεχνική που δεν είναι απόλυτα δοκιμασμένη στο πέρασμα του χρόνου- μπορεί, κάποιες φορές, σε συνδυασμό με τα ενθέματα σιλικόνης στην αυξητική στήθους να χαρίσει το τέλειο στήθος, δηλαδή πιο «γεμάτους», καλοσχηματισμένους μαστούς, με φυσικό αποτέλεσμα μακράς διάρκειας.

    Στόχος της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής

   Η ολοκληρωμένη και πολύπλευρη προεγχειρητική συνεδρία – consultation αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού κατά τη διάρκειά της γίνεται πλήρης ενημέρωση του ενδιαφερόμενου και επιτυγχάνεται η σωστή προεγχειρητική αξιολόγηση. Η αποφυγή των υπερβολών, ο σεβασμός στους ιστούς, η φυσικότητα, η εξατομίκευση, η ανάδειξη της μοναδικότητας και τα μακροχρόνια αισθητικά αποτελέσματα είναι οι παράγοντες που κρίνουν την επιτυχία όλων των επεμβάσεων, χειρουργικών και μη, της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής, εξασφαλίζοντας τη βίωση υψηλών επιπέδων μετεγχειρητικής ικανοποίησης για τα άτομα που τις επιλέγουν.

   Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι η συμβολή του πλαστικού χειρουργού στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος, αισθητικής ή επανορθωτικής φύσης, σας απασχολεί είναι και η πιο οικονομική, αφού είναι η πιο αποτελεσματική!

Search