σημαια

αναζωογόνηση προσώπου

Αναζωογόνηση προσώπου: μια εξατομικευμένη διαδικασία

extra_toc

Μπότοξ, υαλουρονικό, βλεφαροπλαστική ή λίφτινγκ προσώπου; 

   Το πρόσωπο, ως το πιο φανερό και ακάλυπτο μέρος του σώματός μας, αποτελεί το πρώτο σημείο που προσέχει κανείς πάνω μας…η σύγχρονη πλαστική χειρουργική έχει τον τρόπο να του ξαναδώσει τη λάμψη, τη σφριγηλότητα και τη νεανικότητα που είχε πριν το επηρεάσει ο χρόνος. Ο όρος αναζωογόνηση προσώπου χρησιμοποιείται για πολλές δημοφιλείς χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις: για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποια παρέμβαση είναι κατάλληλη για εσάς.

   Η μοναδικότητα του κάθε προσώπου αναδεικνύει την αναγκαιότητα της προσαρμογής του χειρουργικού πλάνου στις αισθητικές σας ανάγκες και την ανατομία σας. Παράλληλα, αναδεικνύεται η σημασία της εξατομικευμένης αξιολόγησης, που θα γίνει στην πρώτη επίσκεψη με τον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος όχι μόνο χρειάζεται να κατανοεί τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά να είναι και σε θέση να προσδιορίσει ποια επεμβατική ή μη επεμβατική διαδικασία ή ποιος συνδυασμός και των δύο είναι αυτός που θα σας χαρίσει το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.

   Χρειάζομαι βλεφαροπλαστική;

   Τα βλέφαρα είναι συχνά η πρώτη περιοχή του προσώπου που αναζητά κάποιος να ανανεώσει, όταν τα σημάδια της γήρανσης κάνουν την εμφάνισή τους. Η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού συνίσταται στην επιλογή της τεχνικής, που θα σας χαρίσει «ζωντανό» και φωτεινό βλέμμα, αφού οι τρόποι, με τους οποίους η γήρανση επηρεάζει τα βλέφαρά μας, είναι δύο: o πρώτος είναι η μεγάλη περίσσεια των ιστών και η πτώση και ο δεύτερος η απίσχναση, δηλαδή τα «βαθουλωμένα» μάτια. Στην πρώτη περίπτωση είστε ιδανικοί υποψήφιοι για την τεχνική της σύνθετης βλεφαροπλαστικής των πέντε σημείων (composite blepharoplasty), που αναπλάθει αρμονικά τα βλέφαρα και αποκαθιστά με φυσικό τρόπο όλες τις ανατομικές μεταβολές στην περιοχή των βλεφάρων και της παρειάς, που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση, που το πρόβλημα οφείλεται στην ατροφία του λίπους, το νυστέρι είναι απόλυτη αντένδειξη και η αποτελεσματικότερη επιλογή είναι η αυξητική βλεφαροπλαστική, που πραγματοποιείται με την έγχυση του δικού σας -δηλαδή αυτόλογου- λίπους (micro fat grafting).

   Μήπως χρειάζομαι botox ή fillers;

  Μη επεμβατικές τεχνικές, όπως οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης – botox και τα δερματικά εμφυτεύματα (fillers) –με πιο δημοφιλές το υαλουρονικό οξύ- προσφέρουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης πρώιμων σημαδιών του χρόνου αλλά και επιβράδυνσης της διαδικασίας της γήρανσης με μηδενική αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι ενέσεις μπότοξ αποτελούν τον πιο γρήγορο και ανώδυνο τρόπο για πιο ξεκούραστο και νεανικό πρόσωπο, αφού αντιμετωπίζουν τις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια, την πτώση των φρυδιών, ενώ εξαλείφουν τις ρυτίδες στο έξω μέρος των ματιών, γνωστές και ως «πόδι της χήνας» και χρησιμοποιούνται και στο λαιμό στις πιο μεγάλες ηλικίες. Παράλληλα, το υαλουρονικό οξύ συμβάλλει, μέσω της προσθήκης όγκου, σε μια πιο «γεμάτη» εμφάνιση του προσώπου, μειώνοντας γραμμές και ρυτίδες όπως στις ρινοπαρειακές αύλακες, ενώ αντιμετωπίζει τη λέπτυνση των χειλιών και τα «αδυνατισμένα» ζυγωματικά και δημιουργεί μια διακριτική ανόρθωση του μέσου προσώπου.

   Μήπως, τελικά, αυτό που χρειάζομαι είναι facelift;

   Ο πλαστικός χειρουργός, που θα επιλέξετε για την εμπειρία του στην αναζωογόνηση προσώπου, θα προσδιορίσει με ακρίβεια το σημείο μετά από το οποίο είναι απαραίτητη για εσάς μια πιο επεμβατική διαδικασία. Και αυτό γιατί οι τρόποι, με τους οποίους ο χρόνος αφήνει τα ίχνη του στο πρόσωπό μας, είναι δύο: ο πρώτος στην υφή του δέρματος και ο δεύτερος στη χαλάρωση των ιστών. Οι μη επεμβατικές τεχνικές παύουν να είναι αποτελεσματικές στην περίπτωση της έντονης χαλάρωσης του δέρματος με τη συνοδό απώλεια της ελαστικότητας της επιδερμίδας –τότε το λίφτινγκ γίνεται «μονόδρομος», γιατί είναι η μοναδική επέμβαση που αντιμετωπίζει την έντονη χαλάρωση και επαναφέρει, με ανατομικό τρόπο, την πτώση των μαλακών μορίων στη φυσική τους θέση.

  Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές λίφτινγκ, με αποτελέσματα που είναι αξιόπιστα, ασφαλή και μακροχρόνια. Ωστόσο, εκείνο που έχει σημασία είναι η εξατομίκευση και η άρτια εκτελεσμένη τεχνική –και όχι αυτή καθαυτή η τεχνική- αφού το επιτυχημένο αποτέλεσμα βασίζεται, όχι στο όνομα που θα πάρει το λίφτινγκ από τις τομές που θα γίνουν, αλλά στις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος. Για την επίτευξη της αρμονίας στο πρόσωπο και το βέλτιστο αποτέλεσμα αλλά και την αποκατάσταση και της ποιότητας –εκτός από τη χαλάρωση- του δέρματος, το λίφτινγκ, συχνά, πραγματοποιείται συνδυαστικά με βλεφαροπλαστική αλλά και με μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ ή και άλλες μη επεμβατικές τεχνικές, όπως το αυτόλογο λίπος, η μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα, το laser, το peeling.

Search