σημαια

Γυναικομαστία: το ξέρατε ότι...

extra_toc

   Σημαντικές πληροφορίες για τη γυναικομαστία   

gynecomastia to xerate oti7   Γυναικομαστία: μια καλοήθης κατάσταση, που όμως «δυσκολεύει» την καθημερινότητα και την παρουσίαση του εαυτού. Η απόφαση του σύγχρονου άνδρα για τη χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας συνοδεύεται από υψηλή μετεγχειρητική ικανοποίηση, αφού τα αποτελέσματα της επέμβασης στην ποιότητα ζωής του είναι πιο ισχυρά απ’ό,τι και ο ίδιος μπορεί να φανταστεί. Ενημερωθείτε για τη γυναικομαστία και την αντιμετώπισή της ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας ή το αγαπημένο σας πρόσωπο.

   1. Το ξέρατε ότι…

    Η ιδιοπαθής είναι η πιο συχνή αιτία γυναικομαστίας;

   Εκτός από την ιατρογενή ή φαρμακευτική αιτιολογία, όπου κάποια συγκεκριμένα φάρμακα ενοχοποιούνται για τη γυναικομαστία (π.χ. αναβολικά, μαριχουάνα, καρδιολογικά φάρμακα) και τη γυναικομαστία που οφείλεται σε παθολογικά αίτια (π.χ. προβλήματα στους όρχεις, θυρεοειδή ή ήπαρ, χρωματοσωμικές ανωμαλίες), η πιο συχνή αιτιολογία γυναικομαστίας είναι η ιδιοπαθής, δηλαδή η εμφάνιση γυναικομαστίας χωρίς κάποια υποκείμενη νόσο. Ωστόσο, η ξαφνική εμφάνιση ετερόπλευρης γυναικομαστίας, δηλαδή η διόγκωση μόνο του ενός μαστού, μπορεί να υποκρύπτει ενδεχόμενο κακοήθειας και χρήζει άμεσου ελέγχου από χειρουργό μαστού.

  1. Το ξέρατε ότι…

    Μια εικόνα γυναικομαστίας δεν είναι πάντα αληθής γυναικομαστία;

  Η παρουσία αυξημένου υποδόριου λίπους στο στήθος, που μπορεί να εμφανίσει ένας υπέρβαρος, συνιστά ψευδογυναικομαστία και διαφέρει από την πραγματική γυναικομαστία, που συνίσταται στην υπερτροφία του μαζικού αδένα. Επίσης, το διογκωμένο στήθος σε άνδρες, που ασχολούνται με έντονη σωματική άσκηση (π.χ. ασκήσεις με βάρη), οφείλεται σε υπερτροφία του μείζονος θωρακικού μυ και δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόβλημα της γυναικομαστίας.

  1. Το ξέρατε ότι…

   Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί η γυναικομαστία τόσο πιο τέλειο θα είναι το αποτέλεσμα;

   Παρά το γεγονός ότι ορισμένες περιπτώσεις εφηβικής γυναικομαστίας είναι παροδικές -λόγω ανισορροπίας ορμονών- και συστήνεται η αναμονή για έναν περίπου χρόνο πριν την επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό και παρόλο που δεν υπάρχει καμία αντένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης μιας γυναικομαστίας λόγω ηλικίας (που σημαίνει ότι η γυναικομαστία μπορεί να διορθωθεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες ανδρών), όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί η γυναικομαστία -επομένως ο υποψήφιος διαθέτει καλή ελαστικότητα δέρματος- τόσο πιο επιτυχημένο είναι το αισθητικό αποτέλεσμα, αφού μειώνεται το ενδεχόμενο χαλάρωσης του δέρματος.

  1. Το ξέρατε ότι…

   Ο βαθμός της γυναικομαστίας καθορίζει και την τεχνική;

   Η επέμβαση, συνήθως, συνίσταται σε λιποαναρρόφηση και στην αφαίρεση της περίσσειας του μαζικού αδένα μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στη θηλαία άλω. Εάν πρόκειται για μεγαλύτερου βαθμού γυναικομαστία (δευτέρου και τρίτου) τότε ίσως χρειαστεί και αφαίρεση δέρματος γύρω από τη θηλή και επανασυρραφή με ειδικό τρόπο με την τεχνική «πουγκιού» - purse string, που εξασφαλίζει σχεδόν αδιόρατες ουλές. Σε περιπτώσεις, όμως, αποκατάστασης μετά από μεγάλη απώλεια βάρους η χρήση τομών είναι αναπόφευκτη.

  1. Το ξέρατε ότι…

    Το σωματικό βάρος παίζει ρόλο στην επιτυχία του αισθητικού αποτελέσματος;

   Η προσέγγιση ενός αποδεκτά ικανοποιητικού βάρους είναι σημαντική για την επιτυχία του ιδανικού αποτελέσματος, γι’αυτό αν έχετε σκοπό να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος είναι ωφέλιμο να αναβάλλετε την επέμβαση γι’αργότερα. Επιπλέον, η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους είναι σημαντική για τη μονιμότητα του αποτελέσματος, γι’αυτό φροντίστε μετά την επέμβαση να αποφύγετε τις μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.

  1. Το ξέρατε ότι…

     Η επέμβαση κατά της γυναικομαστίας λειτουργεί και ως πρόληψη;

   Εκτός από τον πρώτιστο στόχο της επέμβασης, που είναι η αντιμετώπιση ενός αισθητικού προβλήματος- η επέμβαση λειτουργεί και προληπτικά, αφού ουσιαστικά γίνεται «προληπτική» υποδόρια μαστεκτομή.

  1. Το ξέρατε ότι…

    Η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών συμβάλλει στο άριστο αποτέλεσμα;

   Η χρήση του ειδικού ελαστικού γιλέκου για το χρονικό διάστημα, που θα σας συστήσει ο πλαστικός χειρουργός σας, θα συμβάλλει τόσο στην ταχεία επούλωση και τη γρήγορη ανάρρωση όσο και στην επίτευξη του ιδανικού αισθητικού αποτελέσματος. 

Search