σημαια

Λίφτινγκ προσώπου: φαινόμαστε και νιώθουμε νεότεροι!

extra_toc

   Έρευνα για την ικανοποίηση από το facelift    

facelift younger2   Το πρόσωπο είναι ο «πρωταγωνιστής» της εικόνας μας, αφού παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρώτη εντύπωση που θα σχηματίσει κάποιος για εμάς. Η έκφραση του προσώπου μας αντικαθιστά, συχνά, ακόμα και λόγια που θέλουμε να πούμε. Τι γίνεται, όμως, όταν οι ρυτίδες δεν μας αφήνουν να «πούμε» αυτό που μας «υπαγορεύει» ο εσωτερικός μας κόσμος;

   Όταν τα σημάδια της γήρανσης έχουν «εγκατασταθεί» στο πρόσωπό μας με έντονη χαλάρωση του δέρματος και απώλεια ελαστικότητας της επιδερμίδας, το λίφτινγκ προσώπου αποτελεί το μοναδικό αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισής τους, που προσφέρει ασύγκριτα οφέλη σε όσες και όσους το αποφασίζουν. Το γεγονός αυτό αναδεικνύεται και από πρόσφατη έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Aesthetic Plastic Surgery, με θέμα την αξιολόγηση της μετεγχειρητικής ικανοποίησης από το facelift.

   Πρωτοποριακή έρευνα για το λίφτινγκ

   Για την πραγματοποίηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα FACE-Q, ένα έγκυρο εργαλείο μέτρησης και η μόνη αξιόπιστη μέθοδος, που έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες και οδηγίες για την αντικειμενική εκτίμηση της μετεγχειρητικής ικανοποίησης. Οι ερευνητές αξιοποίησαν για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη κλίμακα προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσο ευχαριστημένοι έμειναν οι υποβληθέντες σε λίφτινγκ τόσο άμεσα μετά την επέμβαση όσο και μακροπρόθεσμα.

   Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα περιέλαβε 36 υποβληθέντες σε λίφτινγκ  (31 γυναίκες και 5 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 58,5 έτη), που πραγματοποίησαν την επέμβαση μεταξύ Απριλίου 2015 και Απριλίου 2017 σε πέντε γαλλικά κέντρα αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Στις ενδείξεις πραγματοποίησης της επέμβασης περιλαμβάνονταν η απώλεια του οβάλ σχήματος του προσώπου, η σημαντική χαλάρωση του λαιμού, η απώλεια όγκου στην περιοχή του προσώπου.

   Στο 75% των υποβληθέντων πραγματοποιήθηκε συνδυαστικά βλεφαροπλαστική, λιποαναρρόφηση ή χρήση αυτόλογου λίπους. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο πριν την επέμβαση, καθώς και 3, 6 και 12 μήνες μετεγχειρητικά. Το ερωτηματολόγιο διερευνούσε τρία κύρια στοιχεία:

   α). Την ικανοποίηση με την εμφάνιση του προσώπου (αξιολόγηση της περιοχής κάτω από το πηγούνι, των ρινοχειλικών πτυχώσεων, του λαιμού, των μάγουλων, του κατώτερου τμήματος του προσώπου και του περιγράμματος του πηγουνιού, καθώς και ικανοποίηση από τη συνολική εμφάνιση του προσώπου),

   β). εκτίμηση της ηλικίας και

  γ). αξιολόγηση της μετεγχειρητικής ευεξίας (ψυχολογική ευεξία και κοινωνική λειτουργικότητα).  

   Τα αποτελέσματα της κλίμακας FACE-Q στο τρίμηνο, εξάμηνο και δωδεκάμηνο follow-up ανέδειξαν σημαντική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα σε σύγκριση με την προεγχειρητική περίοδο. Όσον αφορά την εμφάνιση, ιδιαίτερα αυξημένη μετεγχειρητική ικανοποίηση παρατηρήθηκε για τη βελτίωση του κατώτερου τριτημορίου του προσώπου και της υπογενείδιας περιοχής, καθώς και της περιοχής του λαιμού και των ρινοχειλικών ρυτίδων. Από τις συνδυαστικές επεμβάσεις, η βλεφαροπλαστική ήταν αυτή που οδήγησε σε σημαντική αύξηση της ικανοποίησης από τη συνολική εμφάνιση του προσώπου. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι οι  υποβληθέντες σε λίφτινγκ θεώρησαν τους εαυτούς τους 6 χρόνια νεότερους μόλις 3 μήνες μετά την πραγματοποίηση της επέμβασης.

    Ακούγοντας τους υποβληθέντες σε λίφτινγκ

   Η εμπειρία μου βρίσκεται σε απόλυτη εναρμόνιση με τα αποτελέσματα της έρευνας. Όλοι οι υποβληθέντες σε λίφτινγκ μου περιγράφουν, στις μετεγχειρητικές επισκέψεις, τα θετικά αποτελέσματα που βιώνουν στη ζωή τους.

   Το εντυπωσιακό είναι ότι, πέρα από τη θεαματική βελτίωση της εικόνας του προσώπου, το λίφτινγκ ενισχύει την αυτό-εκτίμηση και την εξωστρέφειά τους. Πρόκειται για ανθρώπους που όχι μόνο φαίνονται αλλά αισθάνονται πλέον νεότεροι, κάτι που έχει άμεση επίδραση στη συμπεριφορά και τις δραστηριότητές τους. Το γεγονός ότι μπορούν να μεταφέρουν στους άλλους τα επιθυμητά μηνύματα και να παρουσιάσουν με καλύτερο τρόπο τον εαυτό τους -αφού η όψη τους δεν δείχνει πλέον «λυπημένη» ή «κουρασμένη»- τους απαλλάσσει από τη συστολή, επηρεάζοντας θετικά και τις κάθε είδους σχέσεις τους.

   Η πιο σύντομη και ανώδυνη ανάρρωση –σε σχέση με το παρελθόν όπου η «τεντωμένη» εμφάνιση ή οι μεγάλες και φανερές τομές δημιουργούσαν περιορισμούς στις καθημερινές συνήθειες  για αρκετό χρονικό διάστημα- κάνει ακόμα πιο θετική τη βίωση της εμπειρίας της επέμβασης. Σε κάθε περίπτωση οι υποβληθέντες θεωρούν ότι το μακροχρόνιο αποτέλεσμα που προσφέρει το facelift τους «αποζημιώνει» πλήρως για την όποια μετεγχειρητική ταλαιπωρία.

   Για να μπορέσουν, όμως, οι υποβληθέντες να απολαύσουν το τρίπτυχο του λίφτινγκ «φαίνομαι – αισθάνομαι – ενεργώ ως νεότερος» απαιτείται η διασφάλιση των εξής παραγόντων:

   α). Η σωστή προεγχειρητική αξιολόγηση, που θα γίνει στην πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό, για την προσαρμογή της κάθε τεχνικής στις αισθητικές ανάγκες του προσώπου.

   β). Η αποφυγή των υπερβολών και ο σεβασμός στους ιστούς, που επιτυγχάνεται με την ελάχιστη δυνατή αφαίρεση δέρματος.

   γ). Η φυσικότητα, δηλαδή το αισθητικό αποτέλεσμα να μην «προδίδει» το στίγμα της επέμβασης.

  δ). Η εξατομίκευση. Στόχος του σύγχρονου λίφτινγκ είναι η ανάδειξη των χαρακτηριστικών του κάθε προσώπου και όχι η αλλοίωσή τους ή η αλλαγή της ταυτότητας. Και βέβαια δεν αρκεί μόνο η άρτια εκτελεσμένη τεχνική, αφού ο συνδυασμός τεχνικών, που θα χρειαστούν για την αποκατάσταση και της ποιότητας –εκτός από τη χαλάρωση- του δέρματος  θα κάνει…και τη διαφορά!

   Αναζητώντας την εκτίμηση ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού κάντε την υπέρβαση με ένα facelift και κερδίστε ομορφιά διαρκείας και ποιότητα ζωής!

Search