σημαια

Πανδημία: μένουμε σπίτι αλλά δραστήριοι

extra_toc

   Προτεραιότητα η υγεία μας   

menoume spiti8  Η πανδημία του κορωνοϊού πρόσθεσε δυσκολίες  στην καθημερινή μας ζωή. Ενώ αφήσαμε πίσω το χειμώνα, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού απότομα και αναγκαστικά βάλαμε τη ζωή μας σε πιο αργούς ρυθμούς. Με προτεραιότητα την υγεία μας, η οποία καθορίζει σε σημαντικό βαθμό και την υγεία των γύρω μας, μένουμε σπίτι αλλά όχι στάσιμοι.

   Φροντίζουμε το σώμα μας

  Με την καλή προσωπική υγιεινή και την τήρηση των οδηγιών των ειδικών συμβάλλουμε στην αποφυγή της εξάπλωσης της νόσου, δείχνοντας την υπεύθυνη στάση μας απέναντι στον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Υιοθετούμε κάποιες «αντιικές συνήθειες» στην καθημερινότητά μας, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και το σχολαστικό καθαρισμό των προϊόντων και των εργαλείων περιποίησης της επιδερμίδας, ενώ, παράλληλα, αξιοποιούμε το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας μέσα στο σπίτι για να φροντίσουμε το πρόσωπο και το σώμα μας (π.χ. καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας, μάσκες ομορφιάς).

   Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

  Μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, δημητριακά, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Διατηρούμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας πίνοντας άφθονα υγρά και δεν αμελούμε τη σωματική μας ξεκούραση, αφού έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ακόμα και η καλή ποιότητα ύπνου ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

   Αντιμετωπίζουμε το στρες

   Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων, η αναστολή των σχεδίων μας, η ανατροπή της καθημερινής μας οργάνωσης, είναι φυσικό να μας προκαλούν έντονα αρνητικά συναισθήματα. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι το στρες, μέσω των ορμονών που απελευθερώνονται, επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ελέγχοντας το άγχος αυξάνουμε την αντίσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε «εισβολείς» και γινόμαστε πιο ισχυροί να ανταποκριθούμε στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε.

   Παραμένουμε σωματικά δραστήριοι

  Ο αυτοπεριορισμός δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε σωματικά δραστήριοι. Δεν εγκαταλείπουμε, λοιπόν, τη συνήθεια της σωματικής άσκησης αλλά την εντάσσουμε –μέχρι να επιστρέψουμε στο αγαπημένο μας γυμναστήριο- σε ένα νέο πλαίσιο, ασκούμαστε μόνοι μας ή παρέα με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Εξάλλου, η γυμναστική –πέρα από το ότι βοηθά το σώμα μας να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση- συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού, αφού επιτρέπει την παραγωγή περισσότερων λευκών αιμοσφαιρίων -που «επιτίθενται» στους ιούς- ενώ οι ενδορφίνες που εκλύονται κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνουν τη συναισθηματική μας ευεξία.

   Αξιοποιούμε το χρόνο για ενημέρωση

  Αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο προτεραιότητα έχει η υγεία μας. Αν υπάρχει κάποια σωματική ατέλεια ή κάποιο «τρωτό» σημείο της εμφάνισής μας, που μας δυσαρεστεί, αξιοποιούμε το χρόνο για να κάνουμε την έρευνά μας γύρω από την επέμβαση που μας ενδιαφέρει και την επιλογή του γιατρού, ώστε μετά το τέλος της πρόσκαιρης περιπέτειας να προγραμματίσουμε τη βελτίωση του σώματός μας μέσω μιας αισθητικής επέμβασης.

Search