σημαια

Ενέσιμα υλικά και εκφραστικότητα του προσώπου

extra_toc

   Τα  fillers επαναφέρουν τη νεανική εκφραστικότητα σύμφωνα με έρευνα  

fillers expressions research   Τα ενέσιμα υλικά «γεμίσματος» (fillers) αποτελούν έναν ελάχιστα επεμβατικό τρόπο για τη μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, τη διόρθωση αισθητικών ατελειών και την αποκατάσταση του όγκου σε κάποια σημεία του προσώπου (χείλη, ζυγωματικά, πηγούνι). Ωστόσο η χρήση τους μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από αναζωογόνηση (rejuvenation), αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery, αποκαθιστούν τη νεανική κινητικότητα και εκφραστικότητα του προσώπου.

   Πώς τα ενέσιμα επηρεάζουν το πρόσωπο και την εκφραστικότητά του;

  Αξιοποιώντας την τεχνική της 3D ψηφιακής φωτογραμμετρίας (που χρησιμοποιεί εικόνες για τη συλλογή ποσοτικών πληροφοριών), οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, διεξήγαγαν ακριβείς μετρήσεις του «τεντώματος» και της έντασης του προσώπου σε 30 γυναίκες 41-65 ετών, σε ένα ευρύ φάσμα εκφράσεων. Και στις 30 γυναίκες πραγματοποιήθηκε έγχυση υαλουρονικού οξέος στις γραμμές και τις ρυτίδες στο κάτω τριτημόριο του προσώπου. Πιο συγκεκριμένα, η έγχυση αφορούσε μέτριου έως σοβαρού βαθμού ρινοπαρειακές πτυχές (τις γραμμές που εκτείνονται από τις γωνίες της μύτης μέχρι τις γωνίες του στόματος) και τις ρυτίδες μαριονέτας ή της «θλίψης» (που εκτείνονται από το στόμα μέχρι το πηγούνι). Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν την εφαρμογή του υαλουρονικού και επαναλήφθηκαν 6 εβδομάδες μετά.

  Στη συνέχεια τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά ομάδας 20 νεότερων γυναικών (ηλικίας 25-35), στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε έγχυση υαλουρονικού. Πριν την εφαρμογή με υαλουρονικό οι γραφικές αναπαραστάσεις έδειξαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα έντασης στις περιοχές έγχυσης στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες σε σύγκριση με των νεότερων γυναικών. Στις μετρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν μετά την εφαρμογή του ενέσιμου υλικού, παρουσιάστηκαν σημαντικές μειώσεις στο τέντωμα και την ένταση σε όλο το εύρος των εκφράσεων του προσώπου των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών –προσέγγισαν περισσότερο στα επίπεδα των νεότερων, δηλαδή τα πρόσωπά τους έμοιαζαν περισσότερο σε εκφραστικότητα.

   Η  αξία της έρευνας

  Η εμφάνιση και οι εκφράσεις του προσώπου μεταφέρουν μηνύματα και πληροφορίες για τον εαυτό μας, την προσωπικότητα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μας επαφές, αφού αντικαθιστούν, συχνά, ακόμα και λόγια που θέλουμε να πούμε. Μειώνοντας την ένταση των μυών, που προκαλούν τις ρυτίδες και τα σημάδια τεντώματος του δέρματος, το υαλουρονικό οξύ βελτιώνει την ελαστικότητα, ενισχύει τη σύσφιξη και επαναφέρει τη σταθερότητα του δέρματος, βοηθώντας το πρόσωπο να ανακτήσει τη φυσική έκφραση, που είχε χάσει με την πάροδο των χρόνων. Η έρευνα αναδεικνύει τη χρησιμότητα του δημοφιλούς filler για τη νεανικότερη εκφραστικότητα –πέρα από τη νεανικότερη εικόνα- που προσφέρει.

  Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εκφραστική δυναμική του προσώπου χρειάζεται να είναι κεντρική στην αξιολόγηση των μη επεμβατικών τεχνικών αναζωογόνησης για την επίτευξη φυσικών αποτελεσμάτων. Επομένως, περαιτέρω έρευνα θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της εφαρμογής του υαλουρονικού και άλλων ενέσιμων υλικών. Η έρευνα είναι, επίσης, σημαντική γιατί η περιοχή γύρω από το στόμα είναι ιδιαίτερα εκφραστική και επιρρεπής σε γραμμές, ρυτίδες και απώλεια όγκου. Όσο περισσότερο κατανοούμε πώς «λειτουργεί» και πώς «ανταποκρίνεται» το πρόσωπο στις ενέσιμες εφαρμογές, τόσο αποτελεσματικότερα αντιμετωπίζουμε τα σημάδια της γήρανσης, επιτυγχάνοντας φυσικά αποτελέσματα διαρκείας.

 

Search