σημαια

Κυτταρίτιδα: καταρρίπτοντας τους μύθους

extra_toc

   Τι πραγματικά ισχύει για το πρόβλημα της κυτταρίτιδας   

cellulite blog   Κυτταρίτιδα με ετυμολογική καταγωγή από την ελληνική λέξη «κυτταρίτις», που στην ιατρική περιγράφεται ως μια έντονη φλεγμονή του δερματικού και του υποδόριου συνδετικού ιστού, που προκαλεί αλλοιώσεις στις επηρεαζόμενες περιοχές του σώματος. Η ανομοιόμορφη εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό «χαλάει» την εικόνα στους γλουτούς, τους μηρούς, τους γοφούς, τις γάμπες αλλά και στην κοιλιά και τα μπράτσα. Σαν εμφάνιση έχει είτε την εικόνα φλοιού πορτοκαλιού είτε μικρά εξογκώματα –περίσσεια- είτε μικρά «βαθουλώματα»-ατροφία.  

   Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί το γυναικείο πληθυσμό σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπάρχει υπερπληροφόρηση αλλά και «παραπληροφόρηση» γύρω από αυτό. Καταρρίψτε τους πιο συχνούς μύθους και ενημερωθείτε για την πραγματικότητα. 

   Μύθος 1:  Η κυτταρίτιδα είναι απλά επιπλέον τοπικό λίπος

  Τι ισχύει:  Η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται λόγω της μεγάλης αποθήκευσης λίπους αλλά σχετίζεται με τη δομή του δέρματος, με μια κυτταρική δυσλειτουργία. «Χορδές» ινώδους συνδετικού ιστού του δέρματος προσκολλώνται στον υποκείμενο μυ συμπιέζοντας το λίπος που βρίσκεται ανάμεσα. Η ανομοιόμορφη κατανομή των λιποκυττάρων «σπρώχνει» την επιδερμίδα προς τα πάνω ενώ οι ινώδεις «χορδές» «τραβάνε» προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανώμαλη επιφάνεια στο δέρμα.

   Μύθος 2:  Κυτταρίτιδα έχουν μόνο οι παχύσαρκοι

  Τι ισχύει: Η κυτταρίτιδα μπορεί να επηρεάσει όλους τους τύπους σώματος. Κληρονομικοί λόγοι, ορμονικά προβλήματα, έλλειψη σωματικής άσκησης, «φτωχή» κυκλοφορία αίματος είναι κάποιοι από τους παράγοντες που την προκαλούν. Ωστόσο όταν κάποιος είναι υπέρβαρος η όψη της επιδερμίδας με κυτταρίτιδα είναι πιο ορατή.

   Μύθος 3: Μόνο οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από κυτταρίτιδα

  Τι ισχύει: Η κυτταρίτιδα αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς γυναικείους προβληματισμούς, μπορεί, όμως, να παρατηρηθεί και σε ένα μικρό ποσοστό ανδρών. Στους άνδρες εμφανίζεται, συνήθως, σε όσους έχουν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) ή ήταν υπέρβαροι και έχουν χάσει πολλά κιλά, π.χ. στην περιοχή της κοιλιάς.  

   Μύθος 4: Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες

  Τι ισχύει: Παρόλο που η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται με την πάροδο της ηλικίας γιατί το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα (που συνεπάγεται μείωση της παραγωγής κολλαγόνου), ακόμα και νεαρά άτομα εμφανίζουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα τους.

   Μύθος 5: Οι κρέμες μπορούν να θεραπεύσουν την κυτταρίτιδα

  Τι ισχύει: Δρώντας επιφανειακά, οι κρέμες μπορεί να κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται πιο λεία και ομαλή αλλά δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά η μακροχρόνια αποτελεσματικότητά τους για την εξάλειψη της κυτταρίτιδας.

   Μύθος 6: Υπάρχουν ρούχα που μειώνουν την κυτταρίτιδα

  Τι ισχύει: Διαθέσιμες στην αγορά φόρμες και κολάν γυμναστικής συγκρατούν το δέρμα ενώ γυμναζόμαστε ή καμουφλάρουν την κυτταρίτιδα αλλά τα αποτελέσματά τους ισχύουν μόνο για τη διάρκεια χρήσης τους. Κάποια, μάλιστα, σφιχτά ρούχα έχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού μειώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

   Μύθος 7:  Το μαύρισμα εξαφανίζει την κυτταρίτιδα

  Τι ισχύει: Τα προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος είναι αυτά που καμουφλάρουν την κυτταρίτιδα, αφού μειώνουν τις χρωματικές διαφορές της επιδερμίδας. Η ηλιοθεραπεία, αντίθετα,  κάνει την κυτταρίτιδα πιο εμφανή, αφού η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία (UV) διασπά το κολλαγόνο και το δίκτυο της ελαστίνης, χειροτερεύοντας το πρόβλημα.

   Μύθος 8: Η διατροφή δεν έχει σχέση με την κυτταρίτιδα

  Τι ισχύει: Η ενυδάτωση του οργανισμού –με την κατανάλωση νερού αλλά και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό- ενδυναμώνει τους συνδετικούς ιστούς της επιδερμίδας και βοηθά στην ανάκτηση της ελαστικότητας, κάνοντας την κυτταρίτιδα λιγότερο εμφανή. Ακόμη και η διάρκεια του αποτελέσματος μη επεμβατικών τεχνικών εξαρτάται από το συνδυασμό τους με μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή.

   Μύθος 9: Είναι αδύνατο να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδα  

  Τι ισχύει: Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές μη επεμβατικές επιλογές που συμβάλλουν σημαντικά στη διόρθωση της κυτταρίτιδας. Η ενέσιμη μεσοθεραπεία είναι μια από αυτές. Πραγματοποιείται με την έγχυση στο μεσόδερμα των περιοχών που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα –κυρίως γλουτούς, μηρούς και γόνατα- διαλύματος ουσιών που περιλαμβάνει καφεΐνη, καρνιτίνη, φωσφατιδοχολίνη και δεοξυχολικό οξύ. Οι ουσίες αυτές έχουν λιπολυτικές, συσφικτικές και αποιδηματικές ιδιότητες, βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία και την παροχέτευση της λέμφου, μαλακώνουν τις συνδετικές ίνες, με αποτέλεσμα τη μείωση της κυτταρίτιδας και την καταπολέμηση της χαλάρωσης.

   Η τεχνική subcision είναι μια ακόμα σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που δρα στην αιτία της κυτταρίτιδας και πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας. Ο πλαστικός χειρουργός εισάγει μια βελόνα τύπου λόγχης κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και με ελεγχόμενο τρόπο κόβει τις ινώδεις «χορδές» που υπάρχουν σε κάθετη φορά ανάμεσα στο δέρμα και το λιπώδη ιστό και ευθύνονται για την κυτταρίτιδα. Στη συνέχεια, το υποδόριο λίπος επαναδιανέμεται ομοιόμορφα και το δέρμα δείχνει πιο λείο και ομαλό. Το τοπικό οίδημα, που παρουσιάζεται μετά την εφαρμογή, υποχωρεί μέσα στις επόμενες μέρες, επιτρέποντας στο τελικό αποτέλεσμα να γίνει εμφανές.

   Μύθος 10:  Η λιποαναρρόφηση είναι η οριστική λύση

   Τι ισχύει: Η λιποαναρρόφηση είναι το gold standard για την απομάκρυνση του λίπους από συγκεκριμένα σημεία του σώματος, δεν ανακατανέμει, όμως, πιο ομοιόμορφα στο σώμα το υπόλοιπο λίπος, με συνέπεια η κυτταρίτιδα να φαίνεται ακόμα χειρότερα σε κάποια σημεία. Ο πλαστικός χειρουργός με τη λιπογλυπτική -πηγαίνοντας «ένα βήμα πιο πέρα» από τη λιποαναρρόφηση- αφαιρεί το ανεπιθύμητο λίπος και αποκολλά την καθηλωμένη επιδερμίδα, που δημιουργεί την εικόνα του φλοιού πορτοκαλιού, προσθέτοντας, παράλληλα, λίπος στα σημεία που χρειάζεται. Επομένως, η λιπογλυπτική -χάρη στη διαδικασία μεταφοράς, έπειτα από ειδική επεξεργασία, του δικού μας (αυτόλογου) λίπους- είναι η επέμβαση που βελτιώνει αισθητά το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Search