σημαια

Επτά μύθοι για την ωτοπλαστική

extra_toc

   Προσεγγίζοντας ρεαλιστικά την ωτοπλαστική  

otoplasty mythoi   Ωτοπλαστική: η μόνη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες. Μαζί με τη ρινοπλαστική αποτελούν τις πλαστικές επεμβάσεις που επιφέρουν τις εντυπωσιακότερες αλλαγές στην εικόνα μας. Ανακαλύψτε την πραγματικότητα και ξεδιαλύνετε τους μύθους για μια από τις πιο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις προσώπου.

   Μύθος 1: Τα πεταχτά αυτιά του παιδιού μου μπορεί να διορθωθούν από μόνα τους

   Τι ισχύει: Το ενήλικο σχήμα των αυτιών έχει διαμορφωθεί, σε μεγάλο βαθμό, όταν το παιδί είναι περίπου 5 ετών (οπότε έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του πτερυγίου κατά 85%-90%). Παρόλο που η σωματική ανάπτυξη του παιδιού θα αλλάξει την εμφάνιση και τις αναλογίες του σώματός του, τα αυτιά του, ακόμα και ως νεαρού ενήλικα, θα δείχνουν και στο μέλλον όπως στην παιδική ηλικία. Η ωτοπλαστική είναι, επομένως, ο μόνος τρόπος για τη μόνιμη διόρθωση των πεταχτών αυτιών και η έγκαιρη πραγματοποίησή της απαλλάσσει τα παιδιά από τη βίωση αρνητικών συναισθημάτων ή ακόμη και καταστάσεων στιγματισμού ή bullying.

   Μύθος 2:  Η ωτοπλαστική είναι μια σύνθετη επέμβαση

   Τι ισχύει: Σε πολλές περιπτώσεις η επέμβαση πραγματοποιείται μόνο με τοπική αναισθησία, αφού γενική αναισθησία χρησιμοποιείται μόνο μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Αποτελεί μια από τις πιο σύντομες σε διάρκεια πλαστικές επεμβάσεις και επιτυγχάνεται έξοδος από την κλινική την ίδια μέρα, χωρίς να χρειάζονται επίδεσμοι.

   Μύθος 3: Η ωτοπλαστική έχει μακριά και επώδυνη ανάρρωση

  Τι ισχύει: Η πραγματοποίηση της επέμβασης από έμπειρο πλαστικό χειρουργό προσφέρει φυσικό, προβλέψιμο αποτέλεσμα, με ελαχιστοποίηση του πόνου και της μετεγχειρητικής δυσφορίας. Η παροδική ήπια ευαισθησία υποχωρεί με απλά παυσίπονα, ενώ ελαφρύ πρήξιμο ή ελάχιστες εκχυμώσεις υποχωρούν σύντομα. Η τήρηση των οδηγιών του πλαστικού χειρουργού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σύντομη επάνοδο στην καθημερινότητα, αφού οι υποβληθέντες αρχίζουν να απολαμβάνουν τις σωματικές τους δραστηριότητες ήδη από την αφαίρεση των ραμμάτων (δηλαδή περίπου 10 μέρες μετά την επέμβαση). Ωστόσο, η επιστροφή στα δυναμικά σπορ συνιστάται μετά από 1 μήνα.

   Μύθος 4: Η ωτοπλαστική επηρεάζει την ακοή

   Τι ισχύει: Η ωτοπλαστική δεν έχει καμία επίδραση στην αίσθηση της ακοής. Το σύστημα, που είναι υπεύθυνο για τη λήψη των ακουστικών πληροφοριών, παραμένει άθικτο, επιτρέποντας στους υποβληθέντες να αντιλαμβάνονται τους ήχους με την ίδια ποιότητα όπως πριν την επέμβαση.

   Μύθος 5: Η ωτοπλαστική αφήνει σημάδια

  Τι ισχύει: Πρόκειται για επέμβαση που δεν αφήνει το στίγμα της. Η βελτίωση του σχήματος της ανθέλικας ή και της γωνίας της κόγχης σε σχέση με τη μαστοειδή απόφυση πραγματοποιούνται μέσω τομής στην οπίσθια επιφάνεια του πτερυγίου κι έτσι δεν μένει καμία ορατή ουλή.

   Μύθος 6: Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ωτοπλαστική μόνο στο ένα αυτί

  Τι ισχύει: Σε περιπτώσεις εκ γενετής ανατομικών προβλημάτων ή τραυματισμού στη μια πλευρά του προσώπου η μονομερής ωτοπλαστική ξανακάνει τα αυτιά όμοια και συμμετρικά.

   Μύθος 7: Η ωτοπλαστική πραγματοποιείται μόνο για τα πεταχτά αυτιά

   Τι ισχύει: Τα πεταχτά αυτιά είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους κάποιος αναζητά την ωτοπλαστική αλλά όχι ο μοναδικός. Τα αυτιά αποτελούνται από μαλακούς ιστούς και χόνδρους, που εύκολα επαναδιαμορφώνονται. Για παράδειγμα, η επέμβαση μπορεί να διορθώσει τα μικρά, κυρτά αυτιά (cupped ears), ενώ σε περιπτώσεις μεγάλων, τραβηγμένων ή παραμορφωμένων λοβών αυτιών (π.χ. λόγω μακροχρόνιας χρήσης σκουλαρικιών) να μειώσει το μέγεθος των λοβών. Στα χέρια έμπειρου πλαστικού χειρουργού τα αυτιά μπορούν, σε κάθε περίπτωση, να επαναδιαμορφωθούν για να δημιουργηθεί η συμμετρική, ισορροπημένη εμφάνιση του προσώπου που επιθυμούμε.

  Αξιοποιείστε την «προικισμένη» επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, την ωτοπλαστική και κερδίστε ποιότητα ζωής...από κούνια!

Search