σημαια

Tips για γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες μετά από αισθητική επέμβαση

extra_toc

  Η γρήγορη ανάρρωση είναι και δική σας υπόθεση

recovery plastic surgery1   Η αισθητική χειρουργική, χάρη στο μεγάλο φάσμα των επεμβάσεων που καλύπτει, μας εξασφαλίζει ομορφότερο (beautification) αλλά και νεανικότερο πρόσωπο και σώμα (rejuvenation). Ωστόσο, η διαδικασία της ανάρρωσης είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδρομής για τη «βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού» μας. Κάποιες φορές επικρατεί η εντύπωση ότι οι επεμβατικές τεχνικές έχουν μεγαλύτερη ανάρρωση από τις μη επεμβατικές, κάτι που δεν ισχύει πάντα. Για παράδειγμα, στην άνω βλεφαροπλαστική με την κοπή των ραμμάτων στις 5-6 μετεγχειρητικές μέρες έχουν υποχωρήσει και οι περισσότεροι τοπικοί ερεθισμοί, σε αντίθεση με τη χρήση laser, όπου το πρήξιμο παραμένει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

   Τι μπορούμε να κάνουμε για να συντομεύσουμε την επιστροφή στις καθημερινές μας δραστηριότητες, εξασφαλίζοντας τα καλύτερα αποτελέσματα από την επέμβασή μας;

   Φοράμε τα προτεινόμενα ενδύματα συμπίεσης

  Για κάποιες αισθητικές επεμβάσεις προβλέπεται η χρήση ειδικού ενδύματος συμπίεσης (π.χ. κορσές στην περίπτωση της λιποαναρρόφησης – λιπογλυπτικής, ελαστική ζώνη στην περίπτωση της κοιλιοπλαστικής, ελαστικό γιλέκο μετά την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας, αθλητικό σουτιέν μετά από αυξητική στήθους). Τα ειδικά αυτά ενδύματα συμβάλλουν στην αποφυγή δημιουργίας αιματωμάτων και στη μείωση του οιδήματος, ενώ παράλληλα, ασκούν ομοιόμορφη πίεση στη χειρουργημένη περιοχή. Η χρήση τους, για το χρονικό διάστημα που θα μας συστήσει ο πλαστικός χειρουργός, είναι πολύ σημαντική για την ομαλή, ταχεία επούλωση και την επίτευξη του ιδανικού αισθητικού αποτελέσματος.

   Μένουμε μακριά από σωματικές υπερβολές

   Αποφεύγουμε την υπερβολική προσπάθεια ή τις έντονες, απότομες, επιβαρυντικές κινήσεις (βάρη, ανύψωση, ώθηση, έλξη) και γενικά την έντονη σωματική δραστηριότητα τα πρώτα 24ωρα, που είναι σημαντικά για την ομαλή εξέλιξη της μετεγχειρητικής πορείας.

   Προσέχουμε ιδιαίτερα μετά από επεμβάσεις προσώπου

  Κοιμόμαστε με διπλό μαξιλάρι και γενικά διατηρούμε το κεφάλι μας ανυψωμένο όσο περισσότερο γίνεται μετά την πραγματοποίηση επεμβάσεων στο πρόσωπο, όπως ρινοπλαστική και βλεφαροπλαστική.

   Υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

   Διακόπτουμε, έστω και προσωρινά, συνήθειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική φυσική μας κατάσταση, όπως κάπνισμα ή ξενύχτι και καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες (π.χ. ψάρια, αυγά, κοτόπουλο, ξηροί καρποί). Επιπλέον, οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση κι αν πραγματοποιήσαμε, φροντίζουμε να πίνουμε πολύ νερό.

   Δεν αγνοούμε τον πόνο

   Τοποθετούμε πάνω απ’όλα την ασφάλειά μας και ενημερώνουμε τον πλαστικό χειρουργό μας για το πώς βιώνουμε το μετεγχειρητικό πόνο, επικοινωνώντας μαζί του για οτιδήποτε ασυνήθιστο και μη αναμενόμενο νιώθουμε (σε σχέση με όσα έχουν συζητηθεί προεγχειρητικά). Δεν αγνοούμε μεγάλης έντασης πόνο, προειδοποιητικά σημάδια ή ανησυχητικές ενδείξεις, αφού οποιαδήποτε επιπλοκή ή παρενέργεια που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα θα μπορούσε να «πάει πίσω» την ανάρρωσή μας.

   Χαλαρώνουμε

  Όπως έχει αναδειχτεί από έρευνες, τα θετικά συναισθήματα κάνουν πιο εύκολη την ανάρρωση μετά από ένα χειρουργείο, ενώ, αντίθετα, ο υπερβολικός φόβος και το άγχος μας καθιστούν πιο επιρρεπείς σε αιμορραγία και επιπλοκές. Γι’αυτό τα πρώτα 24ωρα μετά την επέμβαση διατηρούμε την ηρεμία μας, δεν αναλαμβάνουμε πολλές υποχρεώσεις, που θα μας αγχώσουν και ελέγχουμε την ανυπομονησία μας για το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Δημιουργούμε συνθήκες χαλάρωσης μέσα από επικοινωνία και εξόδους, αφού η καλή διάθεση θα βοηθήσει στη γρήγορη επούλωση και δεν περιστρεφόμαστε διαρκώς γύρω από το τροποποιημένο χαρακτηριστικό μας.

   Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

   Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει στις φρέσκιες ουλές την τάση να αποκτήσουν σκούρα απόχρωση ή να προκαλέσει δυσχρωμίες. Για να μην επηρεαστεί αρνητικά η διαδικασία της επούλωσης καλό είναι το πρώιμο μετεγχειρητικό διάστημα να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση του χειρουργημένου σημείου του σώματός μας στον ήλιο -σε κάθε περίπτωση το καλύπτουμε με υψηλού δείκτη προστασίας αντηλιακό.

  

  Τα πολλαπλά οφέλη της αισθητικής χειρουργικής σε επίπεδο εικόνας, υγείας και καθημερινότητας θα μας «αποζημιώσουν» πλήρως, παρά τις μικρές δυσκολίες ή περιορισμούς της μετεγχειρητικής περιόδου!

Search