σημαια

Τα dos και τα don'ts στη σχέση μας με τον ήλιο

extra_toc

   Πώς θα πετύχουμε ισορροπημένη σχέση με τον ήλιο   

do kai donts sti sxesi me ton ilio  Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο και η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με την παρατεταμένη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους. Ποιες συμπεριφορές μπορούμε να υιοθετήσουμε και τι χρειάζεται να αποφεύγουμε για να διατηρήσουμε την ισορροπία στη «σχέση» μας με τον ήλιο, έχοντάς τον σύμμαχο στην υγεία και την ομορφιά μας;

   Do στη σωστή χρήση αντηλιακού

  Απολαμβάνουμε τον ήλιο και τα οφέλη του –όπως η απορρόφηση της βιταμίνης D- επιλέγοντας αντηλιακό που να προστατεύει τόσο από τη UVA όσο και από τη UVB υπεριώδη ακτινοβολία με υψηλό δείκτη προστασίας. Το εφαρμόζουμε μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο (δηλαδή πρακτικά πριν βγούμε από το σπίτι) και φροντίζουμε να το ανανεώνουμε συχνά (περίπου κάθε δύο ώρες) και κάθε φορά που βγαίνουμε από το νερό. Προστατεύουμε κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματός μας, χωρίς να παραμελούμε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα χείλη, τα αυτιά, ο λαιμός, τα χέρια, τα δάχτυλα των ποδιών.

    Don’t στον εφησυχασμό

   Δεν αποχωριζόμαστε το αντηλιακό μας ακόμα κι αν έχουμε ήδη μαυρίσει ή δεν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα ή ακόμα και σε περιπτώσεις που νομίζουμε ότι είμαστε προστατευμένοι (π.χ. όταν είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο, όταν καθόμαστε στη σκιά, όταν έχει συννεφιά).

    Do στην έξτρα προστασία

   Το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου –απορροφητικά, που να καλύπτουν αρκετά την περιοχή των ματιών- αποτελούν σημαντικά συμπληρωματικά μέτρα προστασίας αλλά και αξεσουάρ, που αν τα αξιοποιήσουμε «έξυπνα» διαμορφώνουμε το δικό μας στυλ στην παραλία.

    Don’t στην υπερβολή

   Εκθέτουμε με μέτρο το σώμα μας στον ήλιο, χωρίς να θυσιάζουμε την υγεία μας για χάρη του τέλειου μαυρίσματος. Αποφεύγουμε την πολύωρη παραμονή στον ήλιο και την ηλιοθεραπεία τις ώρες που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα και άρα είναι πιο «επικίνδυνος» (11.00-16.00).

    Don’t στην ελλιπή ενυδάτωση

   Ο ήλιος, η ζέστη, το αλάτι της θάλασσας μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας, δημιουργώντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Καταναλώνουμε άφθονο νερό και αξιοποιούμε τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά που, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα προϊόντα ενυδάτωσης πριν και μετά την έκθεσή μας στον ήλιο, συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση ενός σφριγηλού, λαμπερού, νεανικού προσώπου και σώματος.

   Do στην επανόρθωση των φθορών από τον ήλιο

  Όταν ο ήλιος «χτυπά» το δέρμα επηρεάζει το κολλαγόνο και την ελαστίνη του. Έτσι, όσο κι αν προσέχουμε την επιδερμίδα μας, λαμβάνοντας μέτρα ηλιοπροστασίας…πανάδες, ρυτίδες, χαλάρωση, θαμπάδα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπό μας. Επενδύοντας σε μη επεμβατικές τεχνικές που μπορούν να πραγματοποιηθούν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού -όπως μπότοξ, μεσοθεραπεία, bio nutri lift- ανανεώνουμε τις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία, διορθώνουμε τις βλάβες της φωτογήρανσης και ενεργοποιούμε τη διαδικασία επανόρθωσης των κυττάρων.

   Do στην προσοχή μετά από αισθητική επέμβαση

   Κάνουμε σχολαστική χρήση υψηλής αντηλιακής προστασίας αν υποβληθήκαμε πρόσφατα σε αισθητική επέμβαση για να εξασφαλίσουμε το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας έστω και μικρές δυσχρωμίες. Προστατεύουμε τα σημεία των τομών όχι μόνο αν η επέμβασή μας αφορούσε το πρόσωπο, όπως η βλεφαροπλαστική αλλά και αν υποβληθήκαμε σε πλαστική στήθους (αυξητική στήθους, αντιμετώπιση της γυναικομαστίας) ή σε επέμβαση στο σώμα, π.χ. κοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση.

    Don’t στην αμέλεια

  Δεν αμελούμε να παρατηρούμε τους σπίλους μας και οποιαδήποτε άλλα σημάδια του δέρματος και να κλείσουμε ραντεβού για έλεγχο με τον πλαστικό χειρουργό μας αν εντοπίσουμε κάτι ύποπτο, όπως αλλαγές σε σχήμα, μέγεθος ή χρώμα.

Search