σημαια

Βλαστοκύτταρα: ο ρόλος τους στην αναγέννηση της ταλαιπωρημένης από τον ήλιο επιδερμίδας

extra_toc

   Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα   

stem cells sun repair   Ενώ τα βλαστοκύτταρα και τα αποτελέσματα της χρήσης τους στη «μάχη» της αντιγήρανσης έχουν αναδειχθεί, δεν ήταν ως σήμερα σαφές πώς ακριβώς «λειτουργούν» για να αναζωογονήσουν τη φωτογηρασμένη επιδερμίδα του προσώπου. Πρόσφατη έρευνα, δημοσιευμένη στο τεύχος Ιουνίου 2020 του περιοδικού Plastic and Reconstructive Surgery, προσφέρει την απάντηση: μέσα σε λίγες εβδομάδες, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα απομακρύνει το ηλιο-κατεστραμμένο δίκτυο ελαστίνης και το αντικαθιστά με κανονικούς, άθικτους ιστούς –ακόμα και στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

   Η διαδικασία της έρευνας

  Η έγχυση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων –πολυδύναμων αρχέγονων κυττάρων που έχουν τη δυνατότητα να αυτοπολλαπλασιάζονται- του ίδιου του ατόμου είναι κατάλληλη, ικανή και επαρκής για να προκαλέσει την πλήρη δομική αναγέννηση της επιδερμίδας που έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέϊρο, στη Βραζιλία και το Πανεπιστήμιο της Βερόνας, στην Ιταλία.

   Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα των κυτταρικών και μοριακών επιπέδων της θεραπείας με βλαστοκύτταρα σε 20 άτομα, που προγραμματίζονταν για λίφτινγκ προσώπου, με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη και τόπο κατοικίας τη βόρεια Βραζιλία -μια περιοχή με έντονη ηλιοφάνεια. Για κάθε συμμετέχοντα ένα μικρό δείγμα λίπους –αυτόλογου- που λήφθηκε από την κοιλιά υποβλήθηκε σε επεξεργασία και το υγροποιημένο διάλυμα των βλαστοκυττάρων εγχύθηκε κάτω από την επιδερμίδα του προσώπου, μπροστά από το αυτί. Όταν οι συμμετέχοντες έκαναν facelift 3 με 4 μήνες αργότερα, τα δείγματα της επιδερμίδας από την περιοχή του προσώπου, όπου χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα, συγκρίθηκαν με άλλες περιοχές του προσώπου, όπου δεν έγινε έγχυση βλαστοκυττάρων.

   Τα οφέλη των βλαστοκυττάρων για το δέρμα

  Η ιστολογική και δομική ανάλυση κάτω από το μικροσκόπιο έδειξε ότι η εφαρμογή βλαστοκυττάρων οδήγησε σε βελτίωση της συνολικής δομής της επιδερμίδας των συμμετεχόντων. Οι θεραπευμένες περιοχές εμφάνισαν μικρή ή εκτεταμένη αναστροφή της βλάβης, που σχετίζεται με τον ήλιο, στο δίκτυο ελαστίνης της επιδερμίδας –της κύριας δομής που επηρεάζεται από τη φωτογήρανση. Στο στρώμα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας οι συγκεκριμένες περιοχές έδειξαν αναγέννηση ενός νέου, πλήρως οργανωμένου δικτύου δέσμης ινών και δερματικές αναδιαμορφώσεις. Όσον αφορά το βαθύτερο στρώμα της επιδερμίδας οι εκφυλισμένες και δυσλειτουργικές εναποθέσεις της ηλιο-κατεστραμμένης ελαστίνης αντικαταστάθηκαν με ένα νέο δίκτυο ινών ελαστίνης.  

  Η έρευνα αναδεικνύει ότι τα βλαστοκύτταρα ενεργοποιούν κάθε ένα από τα πολλά «μονοπάτια» κυτταρικών και μοριακών επιπέδων που εμπλέκονται στην επανόρθωση και αναγέννηση της επιδερμίδας. Η αξιοποίηση του λίπους του ίδιου του ατόμου, που αποτελεί πηγή πλούσια σε βλαστοκύτταρα, αποτελεί μια νέα πρόταση για την αναγέννηση της ηλιοκατεστραμμένης επιδερμίδας, αφού η αποκατάσταση οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις στην αντοχή και την εμφάνιση του δέρματος του προσώπου.

  Αν αναζητάτε λύσεις για προβλήματα της επιδερμίδας σας, που σχετίζονται με βλάβες από τον ήλιο, η συζήτηση και η αξιολόγηση από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό θα προσδιορίσει κατά πόσο τα βλαστοκύτταρα ή κάποια άλλη τεχνική θα σας ωφελήσουν!

Search