σημαια

Αποκατάσταση μαστού με ενθέματα: τι δείχνει νέα έρευνα

extra_toc

   Αισθητικά αποτελέσματα με ασφάλεια και μεγάλη διάρκεια   

breast reconstruction12  Η αποκατάσταση μαστού μετά τη μαστεκτομή θεωρείται, πλέον, μέρος της ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης για τις γυναίκες που βίωσαν τον εφιάλτη του καρκίνου του μαστού, ενώ η προσέγγιση των δύο σταδίων με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης είναι η πιο συχνή τεχνική αποκατάστασης. Νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2020 του περιοδικού Plastic and Reconstructive Surgery, αναδεικνύει ότι τα αισθητικά αποτελέσματα και όλα τα υπόλοιπα οφέλη της αποκατάστασης με ενθέματα παραμένουν σταθερά για πάνω από 12 χρόνια.

   Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν μια αντικειμενική κριτική ανάλυση των μακροχρόνιων αποτελεσμάτων της αποκατάστασης μαστού σε δύο στάδια με ενθέματα σιλικόνης σε 2.284 γυναίκες. Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε μελέτες μετεγχειρητικής παρακολούθησης (follow-up) διάρκειας πάνω από 12 έτη. Οι επεμβάσεις αυτές  -συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης και στους δύο μαστούς στις 1.205 γυναίκες- πραγματοποιήθηκαν από τους πλαστικούς χειρουργούς Dr Akhil K. Seth και Peter G. Cordeiro μεταξύ 1994 και 2016.

   Κατά τη διάρκεια των follow-up τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά όσον αφορά την αισθητική παράμετρο αλλά και την ασφάλεια των γυναικών και συγκεκριμένα την αποφυγή της δημιουργίας κάψας. Τα ευρήματα ενισχύθηκαν από αναφορές των ίδιων των γυναικών (βασισμένες στο έγκυρο ερωτηματολόγιο BREAST-Q) σχετικές με τη φυσική, τη ψυχοκοινωνική και τη σεξουαλική ευημερία τους μετά την αποκατάσταση μαστού. Τα επίπεδα της φυσικής ευημερίας και της συνολικής ικανοποίησής τους αυξήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, αναδεικνύοντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μετά την αποκατάσταση.

  Τα σταθερά χειρουργικά αποτελέσματα της αποκατάστασης βασισμένης σε ενθέματα συμβάλλουν σε σταθερή ή και βελτιωμένη μετεγχειρητική ικανοποίηση της γυναίκας. Τα αντικειμενικά, μακροχρόνια αυτά δεδομένα χρειάζεται, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, να λαμβάνονται υπόψη στο consultation για τις επιλογές μετά τη μαστεκτομή. Ωστόσο, παράγοντες, όπως η κατάσταση του δέρματος ή το αν η γυναίκα έχει υποστεί ακτινοβολία εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση για την αποκατάσταση, δηλαδή πότε θα γίνει και αν θα γίνει με χρήση ενθεμάτων σιλικόνης, αυτόλογους ιστούς ή βλαστοκύτταρα. Η καλή ενημέρωση της γυναίκας από τον ογκολόγο της και η προεγχειρητική αξιολόγηση από τον πλαστικό χειρουργό θα προσδιορίσουν την κατάλληλη χρονική στιγμή για την πραγματοποίηση της αποκατάστασης και την επιλογή της εξατομικευμένης τεχνικής για την ίδια.

   Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση του συμβόλου της θηλυκότητάς της προσφέρει στη γυναίκα σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό και το προσδόκιμο επιβίωσής της, διαψεύδοντας και τις πιο απαισιόδοξες προγνώσεις.

Search