σημαια

αποκατάσταση ανισομαστίας

Συγγενής ασυμμετρία μαστών: τα οφέλη της αποκατάστασης για τη νέα γυναίκα

extra_toc

   Τι δείχνει νέα έρευνα   

   Σχεδόν όλες οι γυναίκες παρουσιάζουν μικρές διαφορές μεταξύ των δύο μαστών,  ιδιαίτερα κατά τα πρώιμα στάδια της σωματικής τους ανάπτυξης. Ωστόσο, για μερικές γυναίκες οι διαφορές είναι περισσότερο διακριτές στο μέγεθος, το σχήμα ή τη θέση των μαστών. Η επέμβαση για τη διόρθωση της σοβαρής ασυμμετρίας μαστών προσφέρει σημαντικά οφέλη για την αυτοεκτίμηση, τη συναισθηματική υγεία και την ποιότητα ζωής των νέων γυναικών, όπως αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα, δημοσιευμένη στο τεύχος Οκτωβρίου 2020 του περιοδικού Plastic and Reconstructive Surgery.

   Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αναλύει τα οφέλη του χειρουργείου για την καλοήθη ασυμμετρία μαστών. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Boston Children’s Hospital των ΗΠΑ αναφέρουν την εμπειρία τους από επεμβάσεις διόρθωσης ασυμμετρίας μαστών, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2008 και 2018, σε 45 νέες γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 18 έτη. Όλες οι γυναίκες είχαν σοβαρή ασυμμετρία μαστών, περίπου 2 μεγέθη cup διαφορά μεταξύ των μαστών. Σε όλες τις περιπτώσεις η ασυμμετρία ήταν καλοήθης –δεν οφειλόταν σε κακοήθεια. Περίπου το 70% των γυναικών παρουσίαζαν υποπλαστική ασυμμετρία μαστών, με υποανάπτυξη ενός ή και των δύο μαστών, ενώ οι υπόλοιπες είχαν μακρομαστία (υπερβολικά μεγάλους μαστούς) στη μία πλευρά του στήθους. Κάποιες γυναίκες διαγνώστηκαν, επίσης, με καταστάσεις όπως η δυσμορφία σωληνωτών μαστών.

   Για τις 28 γυναίκες η επέμβαση για την αποκατάσταση της ασυμμετρίας περιέλαβε αυξητική στήθους στον ένα ή και τους δύο μαστούς. 14 γυναίκες υποβλήθηκαν σε μειωτική στήθους στον ένα μαστό, κάποιες φορές με άλλες επεμβάσεις στον αντίθετο μαστό. Οι υπόλοιπες 3 γυναίκες υποβλήθηκαν σε συνδυασμό αυτών ή άλλες επεμβάσεις.

   Πριν την επέμβαση της αποκατάστασης οι γυναίκες βίωναν μειωμένη αυτοεκτίμηση σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής τους σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους –ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κοινωνική λειτουργικότητα (περιορισμούς στις κοινωνικές δραστηριότητες) και τους συναισθηματικούς ρόλους (περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες λόγω συναισθηματικών προβλημάτων).

   Στις μελέτες μετεγχειρητικής παρακολούθησης (follow-up) 3,5 χρόνια μετά την επέμβαση, οι γυναίκες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην αυτοεκτίμηση, την κοινωνική λειτουργικότητα και τους συναισθηματικούς τους ρόλους αλλά και στη συνολική ψυχική υγεία τους.

   Πολύ συχνά η ασυμμετρία μαστών σε έφηβες και νέες γυναίκες υποβαθμίζεται ως «απλά αισθητικό θέμα». Κάποιες γυναίκες καθησυχάζονται στο άκουσμα ότι η ασυμμετρία μαστών είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, κάνοντας χρήση τεχνητών προθέσεων στήθους για να καμουφλάρουν την ασυμμετρία. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ενημέρωσης των πλαστικών χειρουργών για τα οφέλη της χειρουργικής διόρθωσης της ασυμμετρίας στην ψυχολογία και την εξέλιξη της νέας γυναίκας. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα χρειάζεται, επίσης, να λαμβάνονται υπόψη από τους πλαστικούς χειρουργούς κατά την προεγχειρητική συνεδρία για την αποκατάσταση μαστού σε γυναίκες με μαστεκτομή.

Search